Vredesduif met olijftak in snavel.

Steun Maikel Nabil Sanad

18-8-2011 War Resisters' International heeft opgeroepen tot een internationale actiedag op 9 september a.s. voor de in Egypte vastzittende dienstweigeraar en criticaster van het militaire regime Maikel Nabil Sanad.

 

Maikel Nabil Sanad werd op 10 april 2011 door een militaire rechtbank veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf omdat hij de rol van de militairen tijdens de opstand op het Tahrirplein had bekritiseerd. Hij werd veroordeeld in afwezigheid van zijn advocaten, vrienden en familie.

Zijn zaak is het topje van een ijsberg. Er zijn duizenden andere activisten gearresteerd, gemarteld en veroordeeld in een poging de revolutionaire beweging te vernietigen, die zich nu tegen de militairen keert. In het bijzonder de veroordeling van burgers door militaire rechtbanken in processen die minder dan 5 minuten duren, is een duidelijke schending van de mensenrechten.

Daarom roept War Resisters' International nu op tot actie om zoveel mogelijk internationale steun voor Maikel Nabil Sanad te mobiliseren. Zijn gevangenschap staat daarbij symbool voor het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en de militaire onderdrukking van de oppositie in Egypte.

Meer over de actie leest u op: wri-irg.org/campagins/supportmaikelnabil+

Bron: WRI, 15-8-2011