Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesactie tegen El Al

24-2-2010 Op 7 februari voerden vredesactivisten op het Vakantiesalon in Brussels Expo een ludieke actie tegen wapenleveringen aan IsraŽl. Ze wilden op een speelse manier wijzen op de rol die vliegmaatschappij El Al speelt in de doorvoer van Amerikaanse wapens naar IsraŽl.

 

El Al vliegt via de luchthaven van Luik en wordt voor haar wapentransfers door de Belgische overheid niets in de weg gelegd. Met hun actie wilden de 'hostessen' het publiek van het Vakantiesalon hiervan bewust maken.

Maar dat was buiten de veiligheidsdiensten van de IsraŽlische ambassade gerekend. Een IsraŽlische undercover-agent die op de beurs patrouilleerde, reageerde furieus en liet de activisten arresteren. Ze werden gerechtelijk aangehouden op beschuldiging van schriftvervalsing, en gingen 20 uur de cel in.

Tot voor kort vloog de vrachtafdeling van El Al via Schiphol. De naar de mening van El Al overdreven transparantie en inmenging door de Nederlandse overheid deed ze omzien naar een andere mogelijkheid. Die vonden ze in BelgiŽ.+

Bron: Vredesactie, 8-2-2010