Vredesduif met olijftak in snavel.

Tahir Elci vermoord

18-12-2015 Op 28 november werd in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije Tahir Elci vermoord, een vooraanstaande mensenrechten advocaat en gezant voor de vrede. Zijn laatste woorden op een persconferentie enkele minuten voordat hij werd doodgeschoten, waren "Wij willen geen wapens, geen botsingen en geen militaire operaties in de geboorteplaats en tehuis van zo veel beschaveningen!"

 

foto Tahir Elci

Na de verkiezingen van 7 juni zijn er tot 9 november volgens een rapport van de Turkse Mensenrechtenassociatie 272 burgers gedood. Het totaal aantal slachtoffers waaronder veiligheidsdiensten, paramilitairen en PKK militanten heeft de 600 overschreden volgens hetzelfde raport.

 

Tahir Elci, voorzitter van de Diyarbakir Bar Association, heeft zijn leven toegewijd aan vrede en mensenrechten en was een van de mensen die een dringend beroep deden op de Turkse autoriteiten en de PKK voor een staakt het vuren teneinde het doden te stoppen. Deze moord is een schaamteloze aanslag op de hoop voor vrede in Turkije.

 

War Resisters' International veroordeelt de moord op Tahir Elci en is solidair met zijn familie, vrienden en alle vredesactivisten in het land, die al lang de eskalerende politiek van geweld in Turkije weerstaan. "Wij zijn ervan overtuigd dat internationale solidariteit in deze tijd een sleutelrol vervult voor hen die vrede wensen. Wij roepen de Turkse autoriteiten op de moord op Elci indringend en onpartijdig te onderzoekenen de verdachte indringers voor de rechter te brengen."

 

Vredesbeweging Pais, de Nederlandse sectie van War Resisters' International, stelt er prijs op deze verklaring in Nederland te verspreiden en roept op tot solidariteit.

 

Meer over Tahir is te lezen op http://tinyurl.com/ofcz4az.

WRI