Vredesduif met olijftak in snavel.

Over oorlog en vrede

10-8-2016 In 1516 schreef Erasmus het boekwerkje Dulce Bellum Inexpertis: Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen. Anno 2016 blijkt de internationale politieke situatie nog vele malen explosiever dan Erasmus zich in zijn stoutste dromen had kunnen bedenken: dreiging, geweld en agressie alom. De visie van Erasmus op vrede en geweldloosheid heeft nog niets aan waarde ingeboet.

 

Dit indachtig heeft het bestuur van Huis van Erasmus besloten een geactualiseerde, hedendaagse samenspraak, uitgaande van Erasmus' Dulce Bellum Inexpertis: Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen, in boekvorm uit te geven onder de titel: De boemerang van Oorlog en Geweld. Een hedendaagse samenspraak over Erasmus' visie op vrede en geweldloosheid.

 

In de uitgave larderen we de oorspronkelijke tekst van Erasmus uit 1516 met hedendaagse teksten uit literatuur en media, weergegeven als een hedendaagse samenspraak aan de hand van een tiental thema's: Vijfhonderd jaar onvermogen. Daarnaast hebben bestuursleden van Huis van Erasmus en een vijftal buitenstaanders een bijdrage aan het boek geleverd.

 

Tijdens de Erasmusweek 2016, waarin de geboortedag van Rotterdam's Icoon wordt gevierd, zal dit boek op 29 oktober in het Bibliotheektheater van Rotterdam worden gepresenteerd.

 

Nadere informatie

10-8-2016