Vredesduif met olijftak in snavel.

Lezing over Erasmus

22-9-2017 Peter van den Dungen maakt duidelijk hoe Erasmus de eerste was die de mensen in Europa 'vrede' leerde. Erasmus was zelfs de 'uitvinder' van het begrip 'vrede'. Van den Dungen was 25 jaar algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, dat van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima functioneert.

 

In de Erasmusweek verzorgde Huis van Erasmus vorig jaar de uitgave van een tekst uit het jaar 1515, de Dulce Bellum Inexpertis ofwel Zoet is de oorlog voor wie hem niet kennen... Dit jaar jubileert de befaamde vredespublicatie van Erasmus uit 1517, de Querela Pacis of Klacht van de Vrede. Daarin laat Erasmus Vrouwe Vrede te keer gaan tegen zich christelijk noemende volkeren die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden, en op het slagveld aan beide kanten het Onze Vader bidden. Hij had die satirische benadering al (1511) bij Vrouwe Zotheid in de Lof der Zotheid toegepast. Zijn betoog werd in 1917, dat jaar uit de Eerste Wereldoorlog dat we dit jaar eveneens herdenken, bittere werkelijkheid. Tijdens de lezing voert 'een' Erasmus de voordracht op van een soldaat die het Onze Vader bidt

 

Wat kan Rotterdam met deze Klacht van Erasmus? Daarmee eindigt Van den Dungen, en hij nodigt een ieder uit daarover met ons in discussie te gaan en initiatieven te nemen.

 

Gezien de te verwachten belangstelling wordt aanbevolen dat u zich tevoren aanmeldt. Indien u van de gratis lunch van de Bibliotheek gebruik wilt maken, kunt u dat bij uw reservering aangeven. U kunt zich aanmelden door hier te klikken en daarna op het onderstreepte reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl.
Uiteraard bent u ook zonder aanmelding van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om op deze dag aan de Human Library en om aan de permanente Erasmus Experience in de bibliotheek deel te nemen. De toegang is gratis.

 

VERDERE GEGEVENS:

 

De lezing heeft plaats in het Bibliotheektheater naast de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, op de geboortedag van Erasmus (1466), dat is 28 oktober. Inloop vanaf half elf met koffie. De lezing begint om 11.00 uur en duurt drie kwartier, onderbroken door de voordracht; en daarna volgt drie kwartier discussie. Om 14.00 uur volgt op deze plek een vredesbijeenkomst van gebouw De Heuvel over geweldloze communicatie met Jan van Koert.

 

Informatie bij Huis van Erasmus:
Leo Molenaar (0614988424) en Hendrik Verweel.

Bron: Huis van Erasmus