Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽlische entering 'Estelle'

22-10-2012 De IsraŽlische marine heeft de 'Estelle', een schip met hulpgoederen voor Gaza, in internationale wateren geŽnterd en gedwongen aan te meren in de IsraŽlische haven Ashdod. 30 activisten, onder wie 4 parlementsleden zijn gearresteerd.

 

Vermoedelijk zullen de IsraŽlische autoriteiten de opvarenden, zoals eerder het geval was, er van beschuldigen IsraŽl illegaal te willen betreden, hoewel Gaza Palestijns gebied is.

IsraŽl handhaaft al meer dan 5 jaar een blokkade tegen Gaza met zware humanitaire gevolgen. De blokkade hindert de wederopbouw van de infrastructuur, zoals ziekenhuizen, woningen en waterzuiveringsinstallaties, vernietigd als gevolg van zware IsraŽlische bombardementen in de winter van 2008/2009.

De inwoners van Gaza hebben daardoor nog steeds te maken hebben met dagelijkse stroomonderbrekingen van 6 ŗ 8 uur. De ernstige beperkingen op de in- en uitvoer van goederen hebben de economie in Gaza verlamd en de 1,6 miljoen inwoners afhankelijk gemaakt van hulp.

Vissers mogen niet verder dan 3 zeemijl (5,556 kilometer) van de Gaza-kust uitvaren. De VN zegt dat 38 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft en meer dan de helft met voedselonzekerheid kampt. Volgens het Internationale Comitť van het Rode Kruis is de blokkade een duidelijke vorm van collectieve bestraffing.

De afgelopen jaren vaarden al verschillende boten naar Gaza om de blokkade te doorbreken maar telkens intervenieerde het IsraŽlische leger op gewelddadige manier. In juni 2010 vielen daarbij negen doden.

De humanitaire acties zijn nodig omdat de internationale politieke wereld de IsraŽlische inbreuken op het internationaal humanitair recht onbestraft laat.

Nederland, BelgiŽ en de Europese Unie moeten het respect voor het internationale recht afdwingen. Ze moeten† sancties nemen tegen deze illegale IsraŽlische actie en er voor zorgen dat er een einde komt aan de onmenselijke collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza.

Ludo De Brabander (Vrede vzw, BelgiŽ)

'Nederland' is aan zijn oorspronkelijke tekst toegevoegd. Daar stond alleen 'BelgiŽ'.

Overgenomen van: www.dewereldmorgen.be, 21-10-2012