Vredesduif met olijftak in snavel.

Just Peace festival

28-8-2017 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vierde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen worden er veel activiteiten, verspreid over diverse locaties in Den Haag georganiseerd, waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.

 

Een selectie uit het Just Peace festivalprogramma:


* Het Just Peace festival wordt donderdag geopend met een aantal inspirerende HagueTalks in het Vredespaleis. Tijdens deze leerzame avond, gericht op studenten en jongeren, bieden sprekers en kunstenaars ervaringen, vaardigheden en visies op dialogen voor vrede.

 

* Het sprookjesachtige Vredespaleis is het vertrekpunt van de Vrede & Den Haag fietstocht donderdag 21 september. Weinig mensen weten dat daarbinnen het enige VN hoofdorgaan gevestigd is dat zich buiten New York bevindt. Tijdens de fietstocht kom je meer te weten over het Vredespaleis en over Den Haag. De tocht gaat langs monumenten van vrede en internationale VN organisaties waarbij de rol van de stad in het oplossen van conflicten en het vormen van de moderne wereldgeschiedenis wordt belicht.

 

* De Vredesloop vormt een vaste pijler in het Just Peace festival programma. De jubileumeditie op zondag 24 september start en finisht dit jaar bij de President Kennedylaan. Het parcours van de Vredesloop, met vier verschillende afstanden voor alle leeftijdsklassen, voert duizenden deelnemers langs diverse historische en deelnemende Just Peace locaties.

 

* Zondag 24 september openen vele van de ruim 240 in Den Haag gevestigde internationale organisaties de deuren voor het grote publiek tijdens de Haagse Internationale Open Dag. Bezoekers krijgen een deze dag een unieke kans om een kijkje te nemen in het Joegoslavië Tribunaal, het OPCW, bij Unicef en de hoven in het Vredespaleis. Let op: voor veel locaties dient men zich vooraf te registreren, aanmelding hiervoor is mogelijk vanaf media augustus via de website.

 

* Het Museon organiseert verschillende activiteiten, waaronder op vrijdag 22 september een theatervoorstelling speciaal voor jongeren: See you in The Hague, tot ziens in de rechtbank! Op zaterdag 23 september staan de Global Goals van de VN centraal en worden er diverse activiteiten georganiseerd in de tentoonstelling zoals een VN speurtocht, insectenproeverij en een familie-workshop over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zondag 24 september is het Museon gratis toegankelijk voor bezoekers in het kader van de Internationale Open Dag.

 

* In het Atrium vindt tijdens het Just Peace festival de Zilveren Camera tentoonstelling plaats. Hier worden niet alleen de inzendingen van de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd van Nederland getoond, maar tevens ook een overzichtstentoonstelling van Jeroen Oerlemans (1970 - 2016). Daarnaast zal één van de prijswinnende fotografen een workshop verzorgen.

 

* Zondag 24 september wordt het Just Peace festival afgesloten met het Peace in the Park festival. Diverse activiteiten in de Paleistuin nodigen bezoekers uit om zich bewust te worden van hun persoonlijke verbondenheid met Vrede en daar actief iets mee te doen.

 

Meer info

Bron: Persbericht Just Peace festival