Vredesduif met olijftak in snavel.

Liever de lucht in

12-7-2011 Het staat nu vast: Reizigers naar de West Bank die een bezoek aan Palestijnen willen brengen, worden op het vliegveld in Tel Aviv geweerd, ook al gaan ze als toeristen naar Palestina. Dat is op 8 juli zonneklaar bewezen.

 

Ondersteuners van de Freedom flottilla riepen mensen op om op 8 juli een reis per vliegtuig naar Palestina te maken, waarbij men in Tel Aviv moet uitstappen en dan door IsraŽl verder naar de Palestijnse grens moet reizen. Daarbij gaven ze opzettelijk aan dat de West Bank hun reisdoel was. De bedoeling was dat ze welkom zouden worden geheten door een IsraŽlisch ontvangstcomitť met de leuze "Welkom in Palestina".

De IsraŽlische immigratiedienst reageerde op deze "Flighttilla" met het verzoek aan de luchtvaartmaatschappijen om 248 personen van hun passagierslijsten te schrappen omdat het "hooligans" en "po-Palestijnse radicalen" zouden zijn. Hun namen stonden op de netwerken waarmee ze met het welkomstcomitť correspondeerden. De meeste maatschappijen gehoorzaamden daaraan, omdat zij altijd de regels van immigratiediensten volgen. In Frankrijk werd op Aeroport Charles de Gaulle door vijftig mensen bij de check-ins tegen het IsraŽlische ingrijpen geprotesteerd.

BelgiŽ heeft vanuit Zaventem wel mensen in een vliegtuig laten gaan.
Op 8 juli werden dus meer dan tweehonderd mensen op de vliegvelden van vertrek aangehouden. Een dertigtal mensen kwam aan op het vliegveld van Tel Aviv en werden daar door de IsraŽlische politie opgepakt en op een retourvlucht gezet. Palestina heeft geen vliegveld. De luchthaven in Gaza, indertijd met Nederlandse ontwikkelingshulp aangelegd, was al in 2000 door IsraŽlische bombardementen onklaar gemaakt.

De IsraŽlische demonstranten die buiten stonden te wachten, juichten de passagiers toe voor zover men ze in politiewagens kon zien. Enkele leden van het welkomstcomitť wisten zelfs tot op het vliegveld door te dringen en enkele journalisten en passagiers te bereiken.+

Bron: New York Times webversie, 9-7-2011