Vredesduif met olijftak in snavel.

Flytillia: twee vrijspraken

18-7-2011 Op 13 juli heeft de IsraŽlische rechtbank de vrijlating bevolen van twee AustraliŽrs, die op 12 juli op de luchthaven in Tel Aviv waren opgepakt omdat ze naar Palestina wilden reizen. De veiligheidsdienst was zijn boekje te buiten gegaan.

 

Het Australische ex-parlementslid Sylvia Hale en de Nieuw-Zeelandse Vivienne Porzsolt, beiden 69 jaar oud, maakten deel uit van de grote groep reizigers die deelnamen aan de actie "Welcome to Palestine", een massa-actie van mensen die openlijk verklaarden naar Palestina te willen.

Zij wisten de chicanes van de luchtvaartmaatschappijen te omzeilen en werden door de politie opgewacht. Veel deelnemers aan de Flytillia, die niet op het vliegtuig wilden worden teruggezet, belandden in de gevangenis. De dames stapten naar de rechter en kregen daar te horen dat de minister zijn bevoegdheden had overschreden door doorgaande buitenlandse reizigers vanaf een vliegveld tegen te houden. Mensen die via Tel Aviv naar Palestina willen hoeven daarover voor de IsraŽlische autoriteiten niet te liegen. Hun advocaat Omer Shatz verklaarde: "Dit is de eerste keer dat een protest tegen deportatie voor een rechtbank succes heeft. Het is een cruciale beslissing die een precedent zal zijn voor alle volgende zaken."

Niet dus: de volgende dag 14 juli was de Duitse Angelica Seyfrid ook naar de rechter gestapt. Zij verloor haar proces. Eťn zwaluw maakt nog geen lente en het Nederlands Palestinacomitť plaatst met recht en rede vraagtekens bij de waarde van rechterlijke uitspraken. Per slot van rekening heeft het vier jaar geduurd voordat de bevolking van Ni'ilin een uitspraak van diezelfde rechtbank over landroof van hun nederzettende buren slechts voor de helft zag gehonoreerd, ten koste van twee doden, diverse gewonden en tal van arrestaties door het IsraŽlische leger. Vanaf 1914 leert ons de oorlogsmoraal: Not kennt kein Gebot.
En de rechtbank van Tel Aviv heeft dat wellicht van de minister te horen gekregen.+

18-7-2011