Vredesduif met olijftak in snavel.

Jewish Voice for Peace

30-12-2008 De IsraŽlische vredesorganisatie Jewish Voice for Peace heeft op 28 december 2008 een verklaring uitgegeven waarin zij de IsraŽlische aanvallen op Gaza veroordeelt.

 

Tekst van de verklaring:
Jewish Voice for Peace voegt zich bij de miljoenen van over heel de wereld, met inbegrip van de 1.000 IsraŽliŽrs die demonstreerden in de straten van Tel Aviv, die de voortdurende aanvallen van IsraŽl op Gaza veroordelen. Wij roepen op om alle aanvallen op burgers, of het nu Palestijnen zijn of IsraŽli, onmiddellijk te stoppen.

De langzame wurging van Gaza door de IsraŽlische blokkade heeft een wijdverbreid lijden onder de 1,5 miljoen mensen tellende bevolking van Gaza veroorzaakt. Dit door een gebrek aan voedsel, elektriciteit, drinkwater en medische uitrusting. De blokkade is een schending van het humanitaire recht en wordt over heel de wereld veroordeeld.

Als daad van verzet tegen deze wurging hervatte Hamas het afschieten van raketten en mortieren op Zuid-IsraŽl, daarbij direct richtend op burgers. Dat is ook een oorlogsmisdaad. Sinds 2004 zijn daardoor 15 IsraŽlische burgers gedood.

Ieder land, inclusief IsraŽl, heeft het recht en de plicht om zijn burgers te beschermen. Het eerdere staakt-het-vuren tussen IsraŽl en Hamas toont aan dat diplomatieke overeenkomsten de beste bescherming zijn voor het leven van burgers.

Bovendien, massale IsraŽlische luchtaanvallen hebben bewezen een onmenselijk wapen te zijn dat veel onschuldige slachtoffers maakt. In slechts 2 dagen is het dodental gestegen tot 300 en de aanvallen gaan door. Door de infrastructuur van een arm en dichtbevolkt gebied aan te vallen, kan IsraŽl verzekerd zijn van veel burgerslachtoffers onder deze al zwaar te lijden hebbende en kwetsbare bevolking.

Deze massale vernietiging van Palestijnse levens zal de burgers van IsraŽl niet beschermen. Het is illegaal en immoreel en moet ten strengste worden veroordeeld. Ook kan het de lont in het kruitvat van de West Bank zijn en bijdragen aan het opvlammen van andere brandhaarden in het Midden-Oosten en daarbuiten in de komende jaren.

De timing van deze aanval, tijdens de wisseling van het presidentschap in de VS en in de aanloop naar de verkiezingen in IsraŽl, wijst op een opportunistische agenda van politiek gewin op korte termijn ten koste van een groot aantal Palestijnse levens. Op de lange termijn zal niemand hiervan profijt trekken, behalve degenen die altijd al profiteren van oorlog en onderdrukking. Alleen een rechtvaardige en duurzame vrede, bereikt door onderhandelen, kan Palestijnen en IsraŽli de veiligheid bieden die zij willen en verdienen.+

Bron: Jewish Voice for Peace www.jewishvoiceforpeace.org