Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl jaagt hulpschip weg

19-1-2009 De IsraŽlische marine dreigde op 15 januari te schieten op een onbewapend schip dat met waarnemers. journalisten, artsen en hulpgoederen onderweg was naar Gaza. Het schip werd gedwongen terug te keren naar Cypres.

 

De Spirit of Humanity van de Free Gaza Movement werd 100 mijl uit de kust van Gaza, dus ruimschoots in internationale wateren, onderschept door 5 IsraŽlische oorlogsschepen. Ze hinderden de vaart van de Spirit of Humanity door steeds vlak voor de boeg langs te varen. Ook dreigden ze het vuur te openen als het schip niet direct rechtsomkeert maakte. Toen er van de zijde van de Spirit of Humanity op werd gewezen dat dit een oorlogsmisdaad zou zijn, lieten de oorlogsschepen weten zich daaraan niets gelegen te laten liggen.

Indachtig de ervaringen met de Dignity, een ander schip van de Free Gaza Movement, die werd geramd door de IsraŽlische marine en bijna zonk (zie: www.vredesbeweging.nl/nieuws/gaza_113.html), werd toen besloten de levens van de passagiers niet in gevaar te brengen en terug te keren naar Cypres.+

Bron: Free Gaza Movement, 15-1-2009