Vredesduif met olijftak in snavel.

Gaza Freedom Flotilla

17-5-2018 Eind mei/begin juni krijgt Nederland bezoek van de Gaza Freedom Flotilla, op hun weg van Scandinavië naar Gaza. Twee grote boten en twee kleine komen in Nederland aan via verschillende routes: de kleine varen via Delfzijl en binnendoor naar Amsterdam. De twee grote komen via de Noordzee. Vast staat dat zij op 31 mei en 1 juni gezamenlijk in de haven van Amsterdam liggen.

 

Daar organiseert de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie verschillende activiteiten, zoals een feestelijke ontvangst en een politieke manifestatie. In Groningen en Friesland wacht de kleine boten eveneens een ontvangst.

 

Eerdere Flotilla's hebben grote problemen ondervonden. Met name de Flotilla van 2010 werd door het Israelische leger in internationale wateren gewelddadig onderschept, waarbij negen doden en vele gewonden vielen. Anne de Jong was één van de opvarenden, en zij beschreef de toedracht in haar boek "Geen vijanden".

 

In 2016 voer een Vrouwenflotilla uit. Die Flotilla bereikte Gaza niet, maar werd door het Israelische leger onderschept en naar Ashdod afgevoerd. Een van die boten, de Zaytouna, voer onder Nederlandse vlag. Nederland weigerde zich echter met het lot van de boot te engageren, zodat die zaak nog altijd onbeslist onder de rechter ligt.

 

De Coalitie wil met de komst van de nieuwe Flotilla zoveel mogelijk aandacht genereren voor de blokkade van Gaza, en steun voor vrije doorgang van de boten. Ook hoopt zij op een debat over hoe Nederland het opheffen van de blokkade kan helpen bewerkstelligen..

Bron: Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie