Vredesduif met olijftak in snavel.

Soldaten IsraŽl vermomd

19-12-2018 Op 11 november 2018 werd een IsraŽlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en ťťn IsraŽlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.

 

Op 11 november 2018 werd een commando van het IsraŽlisch leger betrapt in Gaza door de ordestrijdkrachten van Hamas. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen gedood en ťťn IsraŽlisch soldaat. De rest van het commando kon ontsnappen met een helikopter vanuit een olijfboomgaard. Waarnemers verbaasden zich er over dat eerste minister Netanyahu ditmaal deze 'provocatie' van Hamas negeerde en snel terug een bestand overeenkwam. Dit was zeer uitzonderlijk.

De berichtgeving van dit incident was een zoveelste voorbeeld van de eenzijdige manier waarop de mainstream de bezetting van de Palestijnse gebieden de blokkade van Gaza weergeeft (Zie Verslaggeving IsraŽl/Palestina kiest nog steeds kant bezetter en The Guardian en IsraŽl, vooringenomen berichtgeving poserend als objectieve journalistiek).

Het blijkt nu dat het betrokken commando al meermaals in Gaza was geweest in de weken voor het treffen. Ze gebruikten valse identiteitskaarten van echte Palestijnen en stelden zich voor als verdelers van geneesmiddelen en rolstoelen. Volgens een woordvoerder van een van de vele humanitaire organisaties actief in Gaza brengt dit de echte humanitaire operaties en helpers in gevaar, in een gebied dat extreem afhankelijk is van buitenlandse hulp.

Yael Stein van de IsraŽlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem verklaarde: "Soldaten die zich vermommen als burgers brengen echte burgers in gevaar." Hij wijst er op dat het internationale recht deze praktijk verbiedt: "Het gevaar dat dit verbod wil voorkomen is dat burgers zouden aangevallen worden wegens vermoedens dat ze strijders zouden zijn. In dit geval is er ook een groot gevaar voor de status van internationale hulpverleners - de lokale bewoners zouden hen in de toekomst kunnen verdenken en zo hun leven in gevaar brengen."

Toen de IsraŽlische krant Haaretz als eerste over de zaak berichtte werd de krant verplicht onmiddellijk de foto's van de betrokken commando's onherkenbaar te maken (zie foto). Het IsraŽlisch leger weigert verder op de beschuldigingen te antwoorden.

Ook Twitter aanvaardde de vraag van de IsraŽlische overheid om de foto's uit Twitter-berichten te verwijderen.

Eitay Mack is advocaat voor mensenrechten in IsraŽl. Hij wijst er op dat het IsraŽlisch leger al jaren beweert dat Palestijnen humanitaire vermommingen gebruiken voor terroristische acties en dat ze die bewering regelmatig gebruiken om exit-vergunningen uit Gaza te weigeren voor medische behandelingen.

Een woordvoerder van Addameer, een ngo die ijvert voor de rechten van gevangen Palestijnen, stelt dat undercoveragenten regelmatig deelnemen aan Palestijnse protesten om geweld te provoceren en om Palestijnse betogers te kidnappen.

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie


Dit artikel verscheen eerder in De Wereld MorgenAuteur: Lode Vanoost