Vredesduif met olijftak in snavel.

Kritiek op en in VS groeit

10-12-2023 The Washington Post schrijft dat de kritiek van diplomaten in de VS op de massale wapenleveringen aan IsraŽl groeit: 'Het is hypocriet dat de regering aan de ene kant vraagt mensenrechten te respecteren en burgerslachtoffers te verminderen. En aan de andere kant enorme hoeveelheden wapens levert aan het leger dat deze slachtoffers veroorzaakt', zegt een anonieme diplomaat van het State Department.

 

Kritiek op massale wapenleveringen en veto in VN Veiligheidsraad

De kritiek op de VS groeit nadat de regering Biden haar veto uitsprak tegen een resolutie die opriep tot een staakt-het-vuren. En onmiddellijk daarna voor meer dan 100 miljoen dollar aan wapens stuurt naar het IsraŽlische leger, bovenop de miljarden dollar aan wapens die de VS de laatste twee maanden al stuurde.

Louis Charbonneau van Human Rights Watch reageerde op X (tot voor kort Twitter) dat de VS het risico loopt medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden.

AgnŤs Callamard van Amnesty International schrijft op www.amnesty.org: 'De VS beweren een op regels gebaseerde internationale orde te verdedigen, maar hun brutale dubbele standaarden en minachting voor het internationaal recht hebben gevolgen die veel verder reiken dan de gruwelijke catastrofe in Gaza. Waardoor het toch al verzwakte internationale systeem voor de bescherming van burgers in conflicten wordt verzwakt.' Ze roept iedereen over de hele wereld op in actie te komen om de eigen regering aan te moedigen het internationaal recht te verdedigen en een einde te maken aan het bloedbad in Gaza.

Ook in de VS groeit de kritiek
Ook in de VS groeit de kritiek op het beleid van de VS. Een anonieme topambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in The Washington Post: 'Het is hypocriet dat de regering aan de ene kant vraagt mensenrechten te respecteren en burgerslachtoffers te verminderen. En aan de andere kant enorme hoeveelheden wapens levert aan het leger dat deze slachtoffers veroorzaakt'.

Vooral onder jongeren in de VS groeit de kritiek op het beleid van de regering Biden. Volgens The Guardian is zo'n 70% van de Amerikaanse kiezers tussen 18 en 35 het oneens met de steun van de Amerikaanse regering aan de IsraŽlische oorlog in Gaza. Dit kan de herverkiezing van Joe Biden in 2024 in gevaar brengen.

Bron: The Washington Post, The Guardian