Vredesduif met olijftak in snavel.

Investeringen oorlogsmisdaden?

13-12-2023 ING, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en 11 Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren vele miljarden euro's in illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Alleen ING investeert al 6,6 miljard euro. Hiermee dragen ze bij aan de uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En zijn ze mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

 

Don't Buy Occupation
Het Europese onderzoek Don't Buy Occupation van 25 Europese en Palestijnse organisaties presenteerde op 12 november zijn conclusies. Veertien Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen dragen door investeringen bij aan de bouw en uitbreiding van illegale IsraŽlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Met leningen, aandelen en obligaties zijn zij mogelijk betrokken bij oorlogsmisdrijven en mensenrechtenschendingen. ING, ABP en PFZW zijn de grootste investeerders in de door IsraŽl bezette Palestijnse gebieden.

Betrokken bij oorlogsmisdrijven en mensenrechtenschendingen?
Volgens de Verenigde Naties zijn de IsraŽlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal. In het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof - het Statuut van Rome - staat dat illegale nederzettingen een oorlogsmisdaad zijn. En de internationale gedragscode UN Guiding Principles on Business and Human Rights wil dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen niet investeren in bedrijven die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten. Lees het hele bericht op paxvoorvrede.nl.

BDS dwingt PUMA de sponsoring van de IsraŽlische voetbalbond te stoppen
Ondertussen is BDS - Boycot, Desinvesteren, Sancties - erin geslaagd PUMA te dwingen zijn sponsoring van de IsraŽlische voetbalbond te stoppen. De IsraŽlische voetbalbond houdt voetbalteams in illegale IsraŽlische nederzettingen in stand. Lees hier het bericht van BDS Nederland.

Bron: PAX en BDS Nederland