Vredesduif met olijftak in snavel.

Explosieve wapens in steden

17-12-2023 Het gebruik van explosieve wapens in steden betekent de massale vernietiging van mensenlevens en woningen. We zien dit in Soedan, met dit jaar al 12.000 doden. En de laatste maanden ook in Gaza, met nu al meer dan 18.000 doden. Het wordt tijd om het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden te verbieden. Als vervolg op de politieke verklaring van 82 landen in november 2022 in Dublin.

 

Het gebruik van explosieve wapens in steden moet stoppen
Susan Aboeid, coŲrdinator van de afdeling wapens van Human Rights Watch, pleit voor het stoppen met het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden. Vliegtuigbommen, raketten, kruisvluchtwapens, drones, artilleriebommen en mortiergranaten hebben dit jaar in Soedan, SyriŽ, Congo, OekraÔne, Gaza en de Westelijke Jordaanoever tienduizenden dodelijke slachtoffers gemaakt in stedelijke gebieden. En een veelvoud daarvan gewond, verminkt en getraumatiseerd.

'Explosieve wapens doden en verwonden niet alleen burgers, maar veroorzaken ook enorme schade aan elektriciteitsleidingen, watervoorzieningen, ziekenhuizen en andere essentiŽle infrastructuur. Bovendien vormen niet-geŽxplodeerde oorlogsresten een bedreiging voor burgers tijdens en na vijandelijkheden. En verhinderen ze de veilige terugkeer van vluchtelingen en ontheemden', schrijft Susan Aboeid van Human Rights Watch op Al Jazeera.com.

'Political Declaration on the Protection of Civilians from the Use of Explosive Weapons in Populated Areas'
Een jaar geleden ondertekenden 82 landen in Dublin de 'Political Declaration on the Protection of Civilians from the Use of Explosive Weapons in Populated Areas'. De verklaring pleit voor nieuwe standaarden om burgers te beschermen. En verplicht staten die deze verklaring onderschrijven om actie te ondernemen. Door hun nationale beleid en hun operationele regels voor het gebruik van deze wapen te veranderen. Bijvoorbeeld door deze wapens niet langer te gerbuiken in stedelijke gebieden, schrijft The International Network on Explosive Weapons op zijn website.

Bron: Al Jazeera.com en INEW.org