Vredesduif met olijftak in snavel.

Militaire oplossing failliet

26-1-2024 IsraŽl probeert het terroristische geweld van Hamas met grof militair geweld de kop in te drukken. Tallozen hebben daar bezwaren tegen, onder meer omdat IsraŽls militaire strategie gepaard gaat met massamoord op de Palestijnse bevolking in Gaza. Los daarvan, de militaire oplossing werkt niet. Nadat IsraŽl zei Hamas te hebben verslagen in Noord-Gaza, lanceerde Hamas weer raketten vanuit Noord-Gaza.

 

Militaire oplossing werkt opnieuw niet
'Veel analisten hebben van meet af aan gewaarschuwd dat het vernietigen van Hamas een onrealistisch doel was. Een doel dat bovendien de onmetelijke kosten voor de burgerbevolking van Gaza alleen maar zou vergroten. Nu versterken de nieuwe tekenen dat Hamas het vermogen terugkrijgt om IsraŽl vanuit het noorden van Gaza aan te vallen, deze voorspellingen nog verder.'

'Ik denk dat de raketaanvallen een boodschap sturen naar de IsraŽli's dat hun doel om Hamas uit te roeien mislukt', zegt Omar Rahman, een expert op het gebied van IsraŽl-Palestina bij de denktank Middle East Council on Global Affairs.

'Als je nog steeds raketten kunt afvuren en nog steeds het IsraŽlisch leger kunt aanvallen - in nota bene het noorden van Gaza waar IsraŽl Hamas meer dan 100 dagen lang belegerd heeft - dan mislukt het oorlogsdoel om Hamas te vernietigen', zei hij tegen Al Jazeera.

Pacifisme?
Pacifisten hebben principiŽle bezwaren tegen het gebruik van militair geweld. Zij wijzen militair geweld om verschillende redenen categorisch af. Op vredesbeweging.nl kunt u daarover meer lezen. Naast principiŽle morele of politieke bezwaren tegen militair geweld, leest u daar ook realistische bezwaren tegen militair geweld.

De IsraŽlische militaire operatie in de bezette Gazastrook laat zien dat ook excessief militair geweld vaak niet werkt. Dit zou topmilitairen als Rob Bauer en Onno Eichelsheim aan het denken kunnen zetten. Met hun pleidooien voor de opbouw van een groot leger, inclusief de herinvoering van de dienstplicht. Voor het werken aan een oorlogseconomie. En voor hun oproepen ons voor te bereiden op een groot militair conflict met Rusland.

De IsraŽlische oorlog in Gaza drukt ons met de neus op de feiten: een militaire oplossing voor conflicten tussen staten of bevolkingsgroepen ligt niet per se voor de hand. Nog los van de vraag of het Internationaal Gerechtshof IsraŽl veroordeelt voor het plegen van genocide. Alleen een politieke oplossing kan het IsraŽlisch-Palestijnse conflict stoppen.†

Bron: Al Jazeera, NOS