Vredesduif met olijftak in snavel.

Geen Waalse wapens naar IsraŽl

7-2-2024 Minister-president Di Rupo van de Parti Socialiste heeft besloten de vergunning voor de export van wapens naar IsraŽl te stoppen. Onder druk van vredesorganisaties geeft hij toe dat de humanitaire situatie in Gaza wapenexport onmogelijk maakt. Ook verwijst hij naar het vonnis van het Internationaal Gerechtshof: landen moeten alles doen om een genocide in Gaza te stoppen. Wat doet Nederland?

 

Wapens via Antwerpse haven naar IsraŽl
Eind januari onthulde de Belgische krant De Morgen dat BelgiŽ in november 16 ton buskruit naar IsraŽl exporteerde.

Nadat Amnesty International, de Coordination Nationale d'Action pour la Paix et la Dťmocratie (CNAPD), de Ligue des Droits Humains (LDH) en Vredesactie de export in een open brief hadden bekritiseerd en dreigden met een rechtszaak, besloot de Waalse minister-president Elio Di Rupo van de Parti Socialiste de exportvergunning te stoppen.

'In zijn argumentatie verwijst Di Rupo niet enkel naar "de onaanvaardbare verslechtering van de humanitaire situatie in de Gazastrook", maar ook naar de recente beslissing van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat Hof had geoordeeld dat IsraŽl alle mogelijke maatregelen moest treffen om een genocide in Gaza te vermijden', schrijft De Morgen.

Wat doet Nederland?
Volgt Nederland dit Belgische voorbeeld? Of gaat Nederland door met het leveren van onderdelen voor F35-gevechtsvliegtuigen aan IsraŽl? Nota bene nadat de rechter eerder heeft erkend dat F-35-gevechtsvliegtuigen betrokken zijn bij oorlogsmisdaden door IsraŽl in Gaza. Maandag 12 februari doet het Gerechtshof in Den Haag uitspraak in een hoger beroep van Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax.

Bron: Amnesty International BelgiŽ