Vredesduif met olijftak in snavel.

Westen stopt steun UNRWA

8-2-2024 Direct nadat het Internationaal Gerechtshof vonniste dat IsraŽl mogelijk genocide pleegt, zei IsraŽl dat 12 medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Veel Westerse landen stopten gelijk hun financiŽle steun aan UNRWA. Een klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof, een doodsteek voor de humanitaire hulp aan Palestijnen. En er is nog steeds geen bewijs.

 

Een paar uur na het vonnis van het Internationaal Gerechtshof
Vrijdag 26 januari 2024 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat IsraŽl mogelijk genocide pleegt in Gaza. En nam het Internationaal Gerechtshof zes voorlopige maatregelen, om mogelijke verdere schade voor Palestijnen te voorkomen.

Eťn van deze maatregelen was: 'IsraŽl moet onmiddellijke en effectieve maatregelen nemen om de levering van dringend noodzakelijke basisvoorzieningen en humanitaire hulp mogelijk te maken om de vreselijke levensomstandigheden waarmee de Palestijnen in de Gazastrook worden geconfronteerd aan te pakken.'

Een paar uur na het vonnis zei IsraŽl dat 12 medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Een lange lijst Westerse landen stopte onmiddellijk zijn financiŽle steun aan UNRWA, de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de humanitaire hulp aan 6 miljoen Palestijnse vluchtelingen, waaronder 2 miljoen vluchtelingen in Gaza.

Dit zijn de landen
Secretaris-Generaal Antůnio Guterres is onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek gestart naar de beschuldigingen van IsraŽl. Maar daar heeft een groot aantal Westerse landen niet op willen wachten. Dit zijn de landen die hun financiŽle steun direct stopten: Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Canada, Nederland, Verenigd Koninkrijk, ItaliŽ, AustraliŽ, Finland, Zweden, Japan, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, IJsland, RoemeniŽ, Estland, Letland, Litouwen. Bij elkaar zijn zij verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de financiŽle steun in 2024. De Verenigde Naties verwachten dat UNRWA zijn activiteiten vanaf maart aanstaande moet stoppen.

Geen bewijs, wel een ongekende klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof
Tot op de dag van vandaag is er geen bewijs voor de beschuldigingen van IsraŽl, erkennen onder andere de Verenigde Staten en de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen. Toch draaien ze de geldkraan dicht. Een doodsteek voor de humanitaire hulp aan 6 miljoen Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook, in SyriŽ, Libanon en JordaniŽ. En een ongekende klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof, dat juist onbeperkte humanitaire hulp aan de Palestijnen in Gaza had bevolen.

Zeven Europese landen draaien de geldkraan niet dicht
Denemarken, BelgiŽ, Ierland, Luxemburg, Spanje, Portugal en Noorwegen gaan door met hun financiŽle steun aan UNRWA. De laatste drie landen, Spanje, Portugal en Noorwegen, verhogen zelfs hun financiŽle steun. Want, zeggen deze landen, dit is het moment dat de Palestijnen in Gaza meer dan ooit onze steun nodig hebben.

Bron: UNRWA