Vredesduif met olijftak in snavel.

'Stop leveren F35-onderdelen'

12-2-2024 Vredesorganisaties hebben het Gerechtshof Den Haag gevraagd ervoor te zorgen dat Nederland stopt met leveren F35-onderdelen aan IsraŽl. Maandag 12 februari heeft het hof besloten dat Nederland moet stoppen. 'Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van IsraŽl ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.'

 

Hieronder staat het persbericht van het Gerechtshof Den Haag van maandag 12 februari 2024

Nederland moet de uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl stoppen

Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum hebben een kort geding tegen de Nederlandse Staat aangespannen. Zij willen dat de Staat de uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl verbiedt. Het hof stelt hen in het gelijk en beveelt de Staat om een eind te maken aan de verdere uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl.

Vanuit Woensdrecht worden onderdelen voor het F35-gevechtsvliegtuig naar een aantal landen gedistribueerd, onder andere naar IsraŽl. Deze onderdelen worden beschouwd als militaire goederen, wat betekent dat voor de export vanuit Nederland een vergunning nodig is. Die vergunning is in 2016 verleend.

Op 7 oktober 2023 heeft Hamas een aanval op IsraŽl uitgevoerd, waarbij opzettelijk vele burgers zijn gedood, verwond en ontvoerd. Hamas heeft zich hiermee schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. IsraŽl heeft op deze aanval gereageerd door aanvallen in de Gazastrook uit te voeren, de basis van waaruit Hamas opereert.

Naar aanleiding van de aanvallen van IsraŽl in de Gazastrook heeft de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beoordeeld of de uitvoervergunning voor F35-onderdelen naar IsraŽl kon worden gehandhaafd. Het resultaat van deze beoordeling was dat de Minister heeft besloten niet in de vergunning in te grijpen en de uitvoer naar IsraŽl door te laten gaan.

De eis
Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum (verder: Oxfam Novib) zijn organisaties die zich onder meer inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict in Gaza. Zij zijn het niet eens met de beslissing van de Minister om de uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl door te laten gaan. Oxfam Novib is van mening dat IsraŽl bij haar aanvallen in de Gazastrook het humanitaire oorlogsrecht schendt. Zij vordert dat de rechter de Staat beveelt ervoor te zorgen dat de uitvoer van F35-onderdelen vanuit Nederland naar IsraŽl stopt.

Oordeel hof
Het hof stelt Oxfam Novib in het gelijk. Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van IsraŽl ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook. IsraŽl houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen door IsraŽl zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet Nederland de uitvoer van militaire goederen verbieden als een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht.

Dat betekent dat vanuit Nederland geen uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl mag plaatsvinden. De Minister is bij haar besluit om niet in de uitvoervergunning in te grijpen ten onrechte deze internationale verplichtingen niet nagekomen. Het hof beveelt de Staat dan ook binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F35-onderdelen naar IsraŽl.

Bron: De Rechtspraak