Vredesduif met olijftak in snavel.

Nieuwe Nakba in de maak?

16-2-2024 President Joe Biden heeft IsraŽl groen licht gegeven voor de vernietiging van Rafah. Mits IsraŽl een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' heeft voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei op de Veiligheidsconferentie in MŁnchen dat IsraŽl dit afstemt met Egypte. Op satellietbeelden is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in SinaÔ.

 

Verenigde Staten bevorderen dat IsraŽl nieuwe Nakba uitvoert
Nadat IsraŽl aankondigde ook Rafah in de Gazastrook te gaan vernietigen, eiste de Verenigde Staten een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Kennelijk hebben de Verenigde Staten Egypte zover gekregen hieraan mee te werken. Want op satellietbeelden in de Engelse krant The Guardian is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in SinaÔ, vlakbij Rafah.

Nakba
In de jaren 1947-49 verdreven zionistische kolonisten met terroristisch geweld meer dan 700.000 Palestijnen uit hun huizen, dorpen en steden in Palestina. De latere IsraŽlische minister-president Menachem Begin was een van de terroristenleiders. De meeste Palestijnse vluchtelingen kwamen terecht in vluchtelingenkampen in JordaniŽ (de Westelijke Jordaanoever) en in de Gazastrook in Egypte. Palestijnen herdenken deze geschiedenis onder de naam Nakba. Nakba betekent 'ramp' of 'catastrofe'.

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 volgde opnieuw een Nakba, de verdrijving van 300.000 - 400.000 Palestijnen uit hun huizen en vluchtelingenkampen.

Opnieuw dreigt nu een Nakba, nu Joe Biden IsraŽl heeft aangemoedigd eerst de Palestijnse bevolking te deporteren alvorens Rafah te vernietigen.

Bron: The Guardian