Vredesduif met olijftak in snavel.

VS ondermijnt rol VN bij vrede

28-3-2024 Eindelijk eist de VN Veiligheidsraad een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Maar direct verklaarden de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield en woordvoerders John Kirby en Matthew Miller dat de resolutie niet bindend is. Tekende Joe Biden een wet voor 3,8 miljoen dollar wapensteun aan IsraŽl. En verklaarde het State Department dat IsraŽl zich houdt aan het internationaal recht.

 

Wat betekent de Amerikaanse politiek voor de VN en voor de vrede?
Na vier keer een veto te hebben uitgesproken voor een staakt-het-vuren in Gaza, onthield de VS zich deze week van stemming. Daarmee kon de VN Veiligheidsraadresolutie voor een staakt-het-vuren in Gaza met 14 stemmen voor en 1 onthouding (VS) worden aangenomen.

Dat was goed nieuws voor de Palestijnse bevolking in Gaza. Ware het niet dat de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield en woordvoerders John Kirby en Matthew Miller verklaarden dat de resolutie niet bindend is. Dat de stemonthouding van de VS geen verandering van het buitenlands beleid van de VS betekent. En dat de resolutie niets te betekenen heeft voor wat IsraŽl doet een Gaza.

VN-Veiligheidsraadresoluties zijn bindend
VN-Veiligheidsraadresoluties zijn bindend voor alle landen. Dus ook voor de VS en IsraŽl. En in dit geval ook voor Hamas. Het Duitse Verfassungsblog legt uit hoe het zit. Maar dat de VS dat nu in twijfel trekken is een klap voor de VN, het internationaal recht en de vrede.

3,8 miljoen dollar
Dat de VS op hetzelfde moment opnieuw besluiten 3,8 miljoen dollar aan wapens te leveren aan IsraŽl, laat zien hoe het land 'staakt-het-vuren' definieert.

Internationaal Gerechtshof: genocide
En dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat IsraŽl zich in Gaza houdt aan het internationaal recht, nadat het Internationaal Gerechtshof al maanden geleden vaststelde dat IsraŽl mogelijk genocide pleegt, is een extra Amerikaanse kaakslag voor het internationaal recht.

Bron: Jewish Voice for Peace