Vredesduif met olijftak in snavel.

Doorbreek de geweldsspiraal!

21-6-2011 Een breed platform met christelijke, islamitische, joodse en seculiere organisaties in Nederland heeft zich bij de geweldloze internationale actie, Flotilla 2, aangesloten. Een vergelijkbare vloot werd in mei 2010 in internationale wateren aangevallen door de IsraŽlische marine.

 

Mijn naam is Nourdin El Ouali en ik ben, namens GroenLinks, gemeenteraadslid in Rotterdam. Ik zal, in de rol van coŲrdinator, een van de opvarenden zijn van de internationale vloot richting Gaza "Fotillia 2". Wij zijn voornemens om op 26 juni in een konvooi uit te varen naar de Gazastrook. De vloot bestaat uit een aantal vrachtschepen met deelnemers uit de hele wereld die de illegale blokkade van Gaza willen doorbreken en hulpgoederen willen af leveren. Ik zal u, daar waar ik kan, geregeld informeren over de ontwikkelingen omtrent onze humanitaire actie.

Vorig jaar december was ik in de gelegenheid om samen met mijn vrouw af te reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Ik speelde al met de gedachte om mogelijk mee te reizen met Flotilla 2 en wist dat een van de mogelijke consequenties zou zijn dat ik de komende tien jaar IsraŽl niet in zou mogen. Ik heb dus het zekere voor het onzekere genomen en heb mijn kans gepakt om samen met mijn vrouw naar de Palestijnse gebieden af te reizen.

Het is een indrukkwekkende reis gebleken. Ik heb veel mensen mogen ontmoeten en gesproken. Van taxi chauffeurs, joodse mensenrechtenactivisten, tot aan studenten in Ramallah; stuk voor stuk boeiende mensen en aangrijpende verhalen die een diepe indruk op mij en mijn vrouw hebben achtergelaten. Wij hebben aan den lijve mogen ondervinden dat mensenrechten voor IsraŽl weinig betekenis hebben. Het begon al bij de grens waar wij op agressieve wijze, acht uur lang, zijn ondervraagd en geÔntimideerd. Dit was een vreselijke ervaring in het bijzonder voor mijn vrouw. In Hebron werden wij zelfs onder schot gehouden omdat wij niets vermoedend een wijk inliepen. Deze ervaringen hebben mij gesterkt in mijn voornemen om mij in te zetten voor duurzame vrede en het doorbreken van de geweldsspiraal.

Door de jarenlange afgrendeling van Gaza door IsraŽl is de economie nagenoeg lamgelegd en zijn er grote tekorten ontstaan aan goederen. Gaza is hierdoor feitelijk een openluchtgevangenis, waarin 1,6 miljoen mensen collectief gestraft worden en waar tachtig procent van de bevolking afhankelijk is van voedsel dat geleverd wordt door de Verenigde Naties en door hulporganisaties. Internationale druk op IsraŽl om de blokkade op te heffen blijft uit.

De IsraŽlische regering doet alsof het toelaten van wat meer goederen in Gaza betekent dat de blokkade is opgeheven. Dat is niet het geval! Gaza is het eerste gebied ter wereld dat opzettelijk in rampzalige armoede wordt gedompeld. Voorwaarde voor duurzame vrede is een levensvatbare Palestijnse staat met inachtneming van de grenzen van '67. De blokkade maakt dit onmogelijk. Ons doel is daarom niet alleen om hulpgoederen naar de Gazastrook te brengen, maar ook om de internationale gemeenschap bewust te maken van de gevolgen van de huidige blokkade en om IsraŽl te manen de illegale blokkade op te heffen. Als dat lukt, is de reis voor mij absoluut geslaagd. Wij zijn vreedzame mensen. Wij zijn niet tegen IsraŽl of Palestina maar we zijn vůůr internationale mensenrechten en duurzame vrede!

Vredige groet,

Nourdin El Ouali+

21-6-2011