Vredesduif met olijftak in snavel.

Tegen aanval op Gaza

19-11-2012 Op 17-11-2012, hebben 500 mensen uit heel Nederland gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanval op Gaza op de Dam in Amsterdam. Sprekers van Palestijnse, Nederlandse en Joodse organisaties riepen op tot een onmiddellijk einde aan het doden.

 

Het protest begon met een oorverdovend geluid van een bombardement. "Dit is zoals het nu in Gaza klinkt en daarom staan wij hier op de Dam, symbolisch bij het Nationale Monument, voor de vrijheid die wij hebben en de Palestijnen wordt onthouden" aldus Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee.

Ibrahim Al-Baz, van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie Al-Awda, zei: "Al 65 jaar lang worden de Palestijnen van hun land beroofd, worden zij verdreven, aangevallen en wordt hun land bezet."

Vervolgens sprak Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid: "Oorlog kan op geen enkele wijze een oplossing bieden voor het onderliggende probleem, nl. dat er nog steeds geen eigen zelfstandige Palestijnse staat is; dat Israel nog steeds geen zelfstandige Palestijnse staat toelaat.

"Anja Meulenbelt, schrijfster, voormalig SP eerste-kamerlid en oprichtster van Kifaia (een stichting die een centrum in Gaza voor gehandicapten ondersteunt) zei: "iedereen heeft het over het 'recht' van Israel op zelfverdediging, maar weinigen realiseren zich dat Palestijnen dat recht ook hebben en bovendien veel kwetsbaarder zijn."

Volgens Mohamed Rabbae, van het Landelijk Beraad van Marokkanen, zal elk onderdrukkend regime ten einde komen; zo is het gegaan met Frankrijk in Algerije, de Verenigde Staten in Vietnam, Apartheid in Zuid-Afrika en zo zal het ook gaan met Israel in Palestina.

Pepijn Brandon, van de Internationale Socialisten, sloot het protest af met de volgende woorden: "Helaas lijkt het erop dat wij hier volgende week weer moeten staan, maar wel met duizenden meer. We hebben niet alleen een oorlog te stoppen maar ook een vrede te veroveren."

19-11-2012