Vredesduif met olijftak in snavel.

Geweld in Gaza en IsraŽl

21-11-2012 United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van IsraŽl op Gaza en vanuit Gaza op IsraŽl. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van IsraŽl moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.

 

UCP roept minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op om er bij de IsraŽlische regering en de Palestijnse strijdgroepen op aan te dringen een onmiddellijk staakt-het-vuren in acht te nemen, het internationaal humanitair recht te respecteren en burgers en hun eigendommen te beschermen. Ook roept UCP de minister op om zich in te spannen voor een eind aan de blokkade van Gaza.

Met de liquidatie op een Palestijnse leider op dinsdag 13 november komt een einde aan het korte bestand waarover op maandag de 12e overeenstemming leek te zijn bereikt. Palestijnse organisaties waren tot dit bestand bereid nadat in de maand oktober tal van beschietingen over en weer waren uitgevoerd. De gewelddadigheden in oktober waren op de 7e begonnen met een aanval van het IsraŽlische leger, waarbij elf gewonden vielen waaronder vijf kinderen. In het geweld sinds woensdag 14 november zijn na 24 uur vier burgerdoden en 115 gewonden in Gaza gevallen. Als gevolg van Palestijnse beschietingen op IsraŽl zijn drie IsraŽlische burgers gedood.

Het VN-bureau OCHA meldde dat in de eerste negen maanden van 2012 al 55 Palestijnse doden vielen bij IsraŽlische aanvallen op Gaza en 257 gewonden.†Onder deze 312 slachtoffers waren 61 kinderen en 28 vrouwen.

De herinnering aan IsraŽls militaire operatie in Gaza in de winter van 2008-2009 is nog vers. Hierbij kwamen meer dan 1400 Palestijnen en dertien IsraŽliŽrs om het leven. Ondertussen duurt de blokkade van Gaza al meer dan vijf jaar voort. VN-rapporteur Richard Falk noemde dit een "misdaad tegen de menselijkheid". UCP-woordvoerder Guido van Leemput: "De internationale gemeenschap moet een einde maken aan deze nieuwe serie van geweld en zich vervolgens inspannen om een einde aan de blokkade van Gaza te maken. Na vijf jaar blokkade is de ellende van de bevolking verergerd en zijn de politieke verhoudingen in de Gaza-strook onveranderd. Daarnaast leiden de blokkade en de aanvallen over en weer tot ernstige humanitaire gevolgen."

Uit: www.unitedcivilians.nl, 21-11-2012