Vredesduif met olijftak in snavel.

Solidair met Gaza in Amsterdam

2-12-2012 Ruim tweehonderd mensen hielden op zaterdag 1 december in Amsterdam een wake en solidariteitsbijeenkomst voor Gaza.

 

Het protest werd georganiseerd door de coalitie 'Stop de Aanvallen op Gaza' onder de leuzen 'Solidariteit met Gaza', 'Hef de blokkade op', 'Geen Nederlandse medeplichtigheid' en 'Vrijheid voor Palestina'.

Op het Museumplein werden de 170 doden herdacht die vielen tijdens de recente IsraŽlische bombardementen. Ahmed Sarhan uit Gaza vertelde over hoe hij en zijn vrienden in Gaza zelf de bombardementen hadden beleefd. Ibrahim al Baz (Al Awda) sprak over het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. Vervolgens werden de namen van de slachtoffers voorgelezen en werd een bloemenmonument gecreŽerd.

Daarna vertrokken de aanwezigen in demonstratieve optocht naar een zaal bij het Leidseplein, waar werd gesproken door oud GroenLinks-politicus Mohamed Rabbae, Wim Lankamp (Nederlands Palestina Komitee), Pepijn Brandon (Internationale Socialisten) en Benji de Levi e(DocP).

Tijdens de bijeenkomst werd felle kritiek geleverd op PvdA-minister Frans Timmermans vanwege de Nederlandse onthouding bij de stemming in de VN over de waarnemersstatus van Palestina. Daarnaast riepen de sprekers op om ook in Nederland de campagne te versterken voor boycot, desinvesteren en sancties tegen IsraŽl. Mede-organisator Wim Lankamp (NPK): 'Er is nu een Bestand, maar de alledaagse onderdrukking van de Palestijnen gaat door. Daarom moeten we actie blijven voeren voor Palestijnse rechten, en ook onze eigen organisaties, vakbonden en partijen onder druk zetten om zich sterker in te zetten voor Palestina.'

Meer info: www.stop-de-aanvallen-op-gaza.com

Fotoverslag: vredessite.nl/middenoosten/2012/stop-aanvallen0112.html

Persbericht van de coalitie Stop de Aanvallen op Gaza, 1-12-2012