Vredesduif met olijftak in snavel.

Actieschepen bereiken Gaza

25-8-2008 Twee actieschepen van de Free Gaza Movement zijn op 23 augustus 2008 in Gaza aangekomen. Ze hebben daarmee de IsraŽlische blokkade van Gaza doorbroken.
De schepen zijn weer uitgevaren voor een nieuwe actie ter bescherming Palestijnse visserij.

 

De Free Gaza en de Liberty, met aan boord zo'n 50 actievoerders van vele nationaliteiten, bereikten de haven van Gaza na een moeilijke tocht. Onderweg van Cipres kampten ze niet alleen met een ruwe zee maar ook kregen ook te maken met een elektronische aanval waardoor de communicatie- en navigatieapparatuur aan boord gestoord werd. Dat leverde een gevaarlijke situatie op. Het is niet duidelijk of de IsraŽliŽrs achter deze aanval zaten.

In Gaza werden de de schepen enthousiast ontvangen door duizenden Palestijnen. Ook elders in de wereld kreeg de actie veel aandacht. Evenals wereldwijd alle grote media maakte het NOS-journaal er melding van. Een belangrijk doel van de actie n.l. de aandacht vestigen op de langdurige IsraŽlische blokkade van Gaza, is daarmee bereikt.

In IsraŽl is de tocht al langer in het nieuws, hard-liners drongen er op aan dat de IsraŽlische marine de schepen zou tegenhouden. De IsraŽlische regering besloot uiteindelijk de confrontatie niet aan te gaan. In een enigszins zure verklaring stelde ze 'deze provocateurs het succes van de confrontatie, waar ze op uit zijn, niet te gunnen' en verder 'dat ze precies wist wie en wat er aan boord waren en dat daar niets bij was dat ze wilden tegenhouden, zodat de blokkade eigenlijk niet gebroken is'.

De actie gaat door! Op het moment dat dit geschreven wordt (ochtend van 25-8-2008) zijn de actieschepen weer op zee. Ze beschermen daar 6 Palestijnse vissersschepen die op 8 mijl uit de kust willen gaan vissen. Ze worden bedreigd door 3 IsraŽlische patrouilleboten.
De achtergrond van deze actie is dat de Palestijnse visserij economisch ten onder aan het gaan is doordat IsraŽl niet toestaat dat Palestijnen verder dan 6 mijl uit de kust vissen. Dit ondanks dat de akkoorden van Oslo en zone van 20 mijl uit de kust toestaan.

Op de website www.freegaza.org kunt u de ontwikkelingen van uur tot uur volgen. U vindt er ook veel foto's en video's die de acties in beeld brengen.

Vorig bericht hierover: www.vredesbeweging.nl/nieuws/gaza_81.html+

25-8-2008