Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl verantwoordelijk

17-10-2023 De IsraŽlische veteranenorganisatie Breaking the Silence stelt dat achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de recente geweldsuitbarstingen. Door IsraŽlische terreur in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, 'maken we het leven van Palestijnen onmogelijk. En dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.' Zonder een rechtvaardige oplossing, stopt geweld nooit.

 

Waarom was het IsraŽlische leger schijnbaar afwezig?

Breaking the Silence

De aanval van Hamas en de gebeurtenissen die zich sindsdien ontvouwen zijn onuitsprekelijk. We zouden kunnen praten over hun wrede en criminele acties, of ons richten op hoe onze joods-supremacistische regering ons op dit punt heeft gebracht. Maar als voormalige IsraŽlische soldaten is het onze taak om te praten over wat we moesten doen...

Het veiligheidsbeleid van IsraŽl bestaat al tientallen jaren uit het 'beheersen van het conflict'. Opeenvolgende IsraŽlische regeringen blijven maar doorgaan met de ene geweldsronde na de andere, alsof dat ook maar enig verschil zal maken. Ze hebben het over 'veiligheid', 'afschrikking', 'het veranderen van de verhoudingen'.

Dat zijn allemaal codewoorden voor het in puin bombarderen van de Gazastrook, altijd gerechtvaardigd met als doelwit terroristen, maar altijd met zware burgerslachtoffers. Tussen die rondes van geweld door maken we het leven onmogelijk voor de bewoners van Gaza en dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.

We praten over 'normalisatie' met de Verenigde Arabische Emiraten en nu met Saoedi-ArabiŽ, terwijl we hopen dat de wereld een oogje dichtknijpt voor de openluchtgevangenis die we in onze achtertuin hebben gebouwd. Afgezien van de ontelbare schendingen van mensenrechten, hebben we een enorm veiligheidsrisico voor onze eigen burgers gecreŽerd.

De vraag die alle IsraŽli's zich stellen is ‒ waar waren de soldaten? Waarom was het IsraŽlische leger (IDF) schijnbaar afwezig terwijl honderden IsraŽli's in hun huizen en op straat werden afgeslacht? De ongelukkige waarheid is dat ze 'bezig' waren. Op de Westelijke Jordaanoever.

We sturen soldaten om invallen van kolonisten in de Palestijnse stad Nablus te beveiligen, om Palestijnse kinderen in Hebron te achtervolgen, om kolonisten te beschermen terwijl ze pogroms uitvoeren. Kolonisten eisen dat Palestijnse vlaggen uit de straten van Huwara worden verwijderd; soldaten worden gestuurd om dat te doen.

Ons land heeft ‒ tientallen jaren geleden ‒ besloten dat het bereid is om de veiligheid van zijn burgers in onze steden op te geven ten gunste van het handhaven van de controle over een bezette burgerbevolking van miljoenen mensen, allemaal ten behoeve van een kolonisten-messianistische agenda.

Het idee dat we het conflict kunnen 'beheersen' zonder het ooit op te hoeven lossen, stort opnieuw voor onze ogen in. Het hield tot nu toe stand omdat slechts weinigen het durfden aan te vechten. Deze hartverscheurende gebeurtenissen kunnen dat veranderen. Ze moeten dat veranderen. Voor ons allemaal tussen de rivier en de zee.

Breaking the Silence is een IsraŽlische veteranenorganisatie die zich richt op het vergroten van het bewustzijn van de ernstige gevolgen van langdurige militaire bezetting.

Bron: Kerk en Vrede