Vredesduif met olijftak in snavel.

Pacifisme en Gaza

27-10-2023 We hoeven niet te kiezen tussen IsraŽlisch en Palestijns geweld. Veel artikelen uit pacifistische kring laten zien dat geweldloze oplossingen mogelijk zijn. We publiceren hier een selectie van deze artikelen. Over geweldloze actie tegen de bezetting. Over de geweldloze strijd van een rabbi voor solidariteit met Palestijnen. Over een lid van de Knesset dat is geschorst door zijn strijd voor vrede.

 

3 key insights for building a powerful and loving movement against oppression in Palestine-Israel
Een mooi artikel hoe IsraŽli's, Palestijnen, Amerikanen en anderen met geweldloze actie werken aan een einde van de bezetting en vrede in IsraŽl en Palestina.

How Jewish nonviolence can help guide the path forward on Israel-Palestine
In dit artikel schrijft rabbi Lynn Gottlieb over zijn traditie van geweldloosheid. Net als secretaris-generaal Antůnio Guterres van de VN zegt Gottlieb dat de massamoord op IsraŽli's niet in een vacuŁm gebeurde. 'De eerste stap op weg naar herstel van de zonden van het zionisme is, naar mijn mening, het aanvaarden van verantwoordelijkheid voor ons aandeel in de moorddadige tragedie van dit moment. En het ondernemen van stappen om een beweging van verzet en solidariteit op te bouwen met andere Palestijnse solidariteitsactivisten.'

An Israeli Knesset member's vow to 'never give up' on a peaceful solution
Ofer Cassif is lid van de Knesset. Een goede vriendin van hem is vermoord door Hamasstrijders op 7 oktober. En hij verzet zich tegen de oorlog van IsraŽl in Gaza en de bezetting van Palestina door IsraŽl. Om deze reden heeft de Knesset hem voor 45 dagen geschorst. Een interview.

Who is to blame for the horrors in Gaza?
'Waar zijn de mensen, de regeringen en de organisaties die moedig genoeg zijn om te pleiten voor een rechtvaardige vrede. Door een vredesproces te bouwen waar ieder deel van de Palestijnse samenleving aan tafel zit. En niet alleen degenen die het Westen en IsraŽl kunnen tolereren?' Lees het artikel hier.

Finding ways to live -- even when surrounded by death
Zeiad Shamrouch is directeur van de Middle East Children Alliance. Zijn organisatie helpt kinderen in Gaza en de Westoever kind te zijn. Wat doet zijn organisatie nu? Nu de IsraŽlische raketten duizenden kinderen doden. Nu er geen water meer is. Nu het eten op raakt. Nu de ziekenhuizen niet meer iedereen kunnen helpen. Een interview.

27-10-2023