Vredesduif met olijftak in snavel.

Genocide. Wat zegt IsraŽl?

1-1-2024 Op 29 december 2023 is Zuid-Afrika een rechtszaak gestart over genocide door IsraŽl bij het Internationaal Hof van Justitie. En heeft het Hof gevraagd maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is: wat zegt IsraŽl? Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er zoals verwacht met gestrekt been in. Maar het IsraŽlische Openbaar Ministerie en IsraŽlische juridisch deskundigen maken zich zorgen.

 

Zorgen in IsraŽl om rechtszaak over genocide tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie
Het IsraŽlische leger, het IsraŽlische Openbaar Ministerie en IsraŽlische deskundigen op het gebied van internationaal recht zijn bezorgd dat het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag IsraŽl zal aanklagen voor genocide in de Gazastrook, schrijft de IsraŽlische krant Haaretz.

Haaretz schrijft dat een deskundige op het gebied van internationaal recht de afgelopen dagen de legerleiding, waaronder stafchef Herzl Halevi, heeft gewaarschuwd dat er een reŽel gevaar bestaat dat het Hof een bevel zal uitvaardigen waarin IsraŽl wordt opgeroepen het vuur te staken. Daar heeft hij aan toegevoegd dat IsraŽl gebonden is aan de uitspraken van het Hof. Het leger en het openbaar ministerie zijn volgens Haaretz al begonnen met de voorbereidingen voor de behandeling van de klacht. Op Nieuwjaarsdag was er een hoorzitting over de zaak op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens experts op het gebied van internationaal recht kan de rechtszaak claims van genocide tegen IsraŽl versterken. En ook leiden tot diplomatiek isolement en tot boycot of sancties tegen IsraŽl of tegen IsraŽlische bedrijven.

Prof. Eliav Lieblich, een expert op het gebied van internationaal recht aan de Universiteit van Tel Aviv: 'Genocide is een misdaad, waarvan het bewijs in de rechtbank twee elementen vereist. Ten eerste moet je de intentie tot vernietiging tonen. En ten tweede bepaalde acties in het veld die deze intentie bevorderen. Volgens Zuid-Afrika wordt de intentie bewezen door verklaringen van hoge IsraŽlische functionarissen. En de wijdverbreide schade aan burgers en de honger in Gaza tonen het feitelijke element van de daad aan.'

Volgens dr. Shelly Aviv Yeini, een expert op het gebied van internationaal recht aan de Universiteit van Haifa, 'is het niet ondenkbaar dat het Hof zou oordelen dat zijn operaties de mensenrechten schenden die worden beschermd door het Genocideverdrag. Als IsraŽl geen gedetailleerd antwoord geeft dat de beschuldigingen tegen IsraŽl weerlegt, zal het Hof dat waarschijnlijk doen.'

Lees hier het hele artikel in Haaretz.

Bron: Haaretz