Vredesduif met olijftak in snavel.

Gerechtshof: voorkom genocide

26-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vrijdag besloten dat IsraŽl er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza. De rechtbank vindt een onmiddellijk staakt-het-vuren niet nodig. Wel moet IsraŽl stoppen met het doden en verwonden van Palestijnen en voldoende humanitaire hulp toelaten tot Gaza. Ook moet IsraŽl alle oproepen tot genocide, bijvoorbeeld van ministers, voorkomen en bestraffen.

 

De rechtszaak, gestart door Zuid-Afrika, ging over de vraag of het Internationaal Gerechtshof voorlopige maatregelen zou moeten nemen om genocide te voorkomen. Het vonnis over de vraag of IsraŽl genocide pleegt, volgt over enkele jaren. Maar het Gerechtshof vindt het dus wel nodig om direct voorlopige maatregelen te nemen om te voorkomen dat IsraŽl genocide pleegt.

Het Gerechtshof heeft de volgende voorlopige maatregelen genomen:

1. IsraŽl moet alle maatregelen nemen om daden te voorkomen die als genocidaal kunnen worden beschouwd:
- het doden van leden van de Palestijnse bevolking,
- het veroorzaken van lichamelijke verwondingen,
- het opleggen van omstandigheden die bedoeld zijn om de vernietiging van een groep te bewerkstelligen, zoals het tegenhouden van eten en drinken,
- het voorkomen dat kinderen worden geboren.

2. IsraŽl moet ervoor zorgen dat zijn leger geen genocidale daden pleegt.

3. IsraŽl moet alle publieke uitlatingen die aanzetten tot genocide in Gaza voorkomen en bestraffen. Bijvoorbeeld uitspraken van ministers en leden van de Knesset. Maar ook van bijvoorbeeld journalisten en willekeurige anderen in IsraŽl.

4. IsraŽl moet maatregelen nemen om toegang te garanderen voor humanitaire hulp.

5. IsraŽl moet elke vernietiging van bewijsmateriaal voorkomen dat in een genocidezaak zou kunnen worden gebruikt.

6. IsraŽl moet binnen een maand na het vonnis een rapport indienen bij de rechtbank waarin het aantoont wat het heeft gedaan om genocide te voorkomen.

U kunt het vonnis van het Internationaal Gerechtshof hier lezen.

Bron: BBC