Vredesduif met olijftak in snavel.

'Geruststellingsmacht'

1-4-2025 Terwijl Amerikaanse en Russische diplomaten onderhandelen over een staakt-het-vuren in Oekraïne, praten 30 Europese landen over het sturen van 20.000 Europese soldaten naar Oekraïne. De Europese regeringsleiders hebben hiervoor de Orwelliaanse term 'Geruststellingsmacht' bedacht. De vraag is hoe een 'Geruststellingsmacht' bij kan dragen aan vrede als deze Rusland allesbehalve geruststelt?

 

New York Times: 'The Secret History of the War in Ukraine'
Op basis van meer dan 300 interviews met overheidsfunctionarissen, hoge militairen en spionnen van inlichtingendiensten in de Verenigde Staten, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, België, Letland, Litouwen Estland en Turkije komt journalist Adam Entous in The New York Times tot de conclusie dat de Verenigde Staten een oorlog tegen Rusland voeren in Oekraïne en Rusland. De Amerikanen bepalen de strategie, leveren de wapens, leveren de inlichtingen, kiezen de doelwitten en bedienen de geavanceerde wapensystemen, schrijft The New York Times.

 

Uitputtingsoorlog
Na ruim drie jaar uitputtingsoorlog die talloze Oekraïense en Russische soldaten het leven heeft gekost, heeft verwond en getraumatiseerd, hebben de Amerikaanse en Russische regering hun diplomaten de opdracht gegeven met elkaar te onderhandelen over een staakt-het-vuren en afspraken over duurzame vrede en veiligheid in Europa.

 

'Geruststellingsmacht'
Donderdag 27 maart kwamen in Parijs 30 Europese regeringsleiders bij elkaar om te praten 'over het sturen van militairen om een eventueel staakt-het-vuren met Rusland te bewaken', schrijft de NOS. 'Het gaat om het sturen van wat een 'Geruststellingsmacht' genoemd wordt van ongeveer 20.000 militairen', schrijft de NOS.

 

Rusland: 'Nee'
'Rusland zegt resoluut nee tegen het idee om vredeshandhavers naar Oekraïne te sturen door landen die Kiev van wapens hebben voorzien', zei Kirill Logvinov, directeur van de afdeling Internationale Organisaties van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in een interview met het Russische persbureau TASS. 'Ze negeren de waarschuwingen dat wij categorisch tegen het idee zijn om de troepen van landen die wapens naar Kiev blijven sturen, op de grond in Oekraïne te zetten.'

 

'Al op 12 maart zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat een mogelijke inzet van NAVO-troepen onder welke vlag en in welke hoedanigheid dan ook op Oekraïense bodem een bedreiging zou vormen voor Rusland. Rusland zou 'onder geen enkele voorwaarde' de aanwezigheid van NAVO-troepen als vredeshandhavers op Oekraïense bodem tolereren', schrijft TASS.

 

Brengt een 'Geruststellingsmacht' vrede dichterbij als deze Rusland verontrust?
Terwijl Amerikaanse en Russische diplomaten onderhandelen over een staakt-het-vuren in Oekraïne, praten 30 Europese landen over het sturen van 20.000 Europese soldaten naar Oekraïne. De Europese regeringsleiders hebben hiervoor de Orwelliaanse term 'Geruststellingsmacht' bedacht. De vraag is hoe een 'Geruststellingsmacht' bij kan dragen aan vrede als deze Rusland allesbehalve geruststelt?

1-4-2025