Vredesduif met olijftak in snavel.

Anti-militaristen Gezi Park

2-7-2013 Hilal Demir bericht:
Het begon met een park. De regering wilde het enige groene openbare park in het centrum van Istanbul vernietigen. Waarom? Om er militaire barakken te bouwen, zeiden ze. En toen zeiden ze om er een winkelcentrum te bouwen.. En ze gaven ook nog andere redenen..

 

Dit was de laatste strohalm. Sinds de AKP regering (een rechts conservatieve partij) aan de macht is heeft Turkije een van de meest autoritaire regeringen  in zijn geschiedenis: abortus is veboden, alcoholverkoop gelimiteerd, mensen worden beboet als ze elkaar in een metrostation zoenen, aanrandingen van vrouwen zijn ongelooflijk toegenomen en er zijn nog vele andere schaamteloze voorbeelden.

 

De republikeinen hebben hun "gerespecteerde" positie verloren. Zij hadden de meerderheid sinds het ontstaan van de Turkse republiek. Het Turkse leger heeft zijn gerespecteerde positie verloren door maatregelen van de AKP regering. Zoals in elke staat gebruikt de Turkse regering het controlerende mechanisme van verdeel en heers. Maar dat was de dag dat de mensen zeiden "Van deze ondemocratische regeringspolitiek hebben we schoon genoeg!"

 

De protesterenden die kwamen om het park te beschermen waren oorspronkelijk milieu activisten. Na de brutale aanval van de politie om vijf uur 's ochtends toen de actievoerders nog in hun tenten sliepen, groeide het protest. Duizenden kwamen om het protest te steunen en riepen leuzen tegen het brutale politieoptreden. Republkeinen riepen "Wij zijn de soldaten van Attatürk!". En de supporters van de president riepen "Wij zijn de soldaten van Tayyip!" (zijn tweede voornaam). En dan hoorden en zagen we opeens de slogans van de anti-militaristische actievoerders "Wij zullen niemands sodaat worden!"

 

Het volledige verslag van Hilal Demir is in het engels te lezen: www.wri-irg.org/node/21914

Een nederlandse live-update: http://gezipark.nadir.org/index_nl.html

Bron: Pais/WRI