Vredesduif met olijftak in snavel.

Solidariteit voor Joe Glenton

17-1-2010 Op 24 oktober werd korporaal Joe Glenton gearresteerd tijdens een toespraak op een anti-oorlogsdemonstratie in Londen. Hij was vijf jaar in dienst bij het Britse leger en was in 2006 in Afghanistan. In zijn toespraak keerde hij zich tegen de legerleiding.

 

Eerder schreef hij een open brief aan minister-president Gordon Brown waarin hij oproep een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan. “Ik kon gewoon niet meer aanzien wat we dat land hebben aangedaan, ik schaamde me”. Daarna werd Glenton wegens desertie opgepakt. De Stop the War Coalition heeft Glenton's optreden beschouwd als een "zeer belangrijke datum" in de campagne tegen de oorlog in Afghanistan. Hij is de soldaat in dienst die zich tegen het Britse regeringsbeleid uitspreekt.

Zijn arrestatie leidde tot wereldwijde solidariteit. Op 15 januari protesteerden Moskouse antimilitaristen tegen zijn arrestatie. Zij hielden spandoeken op met de leuze “beter deserteur dan moordenaar”. De politie nam een anarchistisch spandoek in beslag met het opschrift “het leger is slavernij”.+

Bron: a-infos, met verwijzing naar de Engelse site van Avtonom: www.avtonom.org/en/node/6657