Vredesduif met olijftak in snavel.

Picketlines Poolse grensmuur

21-2-2022 Op dinsdag 22 februari, van 16.30 tot 17.30 uur, organiseren MiGreat, Radical Solidarity en Stop the War on Migrants picketlines bij de kantoren van verzekeraars Aegon (Aegonplein 50) en Nationale Nederlanden (Schenkkade 65) in Den Haag tegen het investeren in de Poolse bouwbedrijven Budimex en Unibep. Deze bedrijven bouwen de muur op de grens tussen Polen en Belarus.

 

De groepen vinden dat NN en Aegon niet zouden moeten profiteren van het gewelddadige Poolse en Europese migratiebeleid en hun aandelen in deze bouwbedrijven af zouden moeten stoten. Met de picketlines met spandoeken en flyers worden werknemers en voorbijgangers geďnformeerd.

 

Begin deze maand is Polen begonnen met de bouw van een muur aan de grens met Belarus om te voorkomen dat vluchtelingen hun toevlucht zoeken in de EU. Aanvankelijk stuurde de Poolse staat het leger om vluchtelingen tegen te houden, waardoor ze de EU niet konden binnenkomen. Nu hebben ze hun inspanningen opgevoerd door te beginnen met de bouw van een muur van 180 kilometer om migranten verder af te schrikken. Inmiddels zijn zeker tien vluchtelingen aan de grens omgekomen. Met gewelddadige illegale pushbacks worden mensenrechten geschonden, waaronder het recht op leven, het verbod op marteling en onmenselijke of vernederende behandeling, het recht op non-refoulement en op asiel.

 

De muur wordt gebouwd door Budimex SA en Unibep. Deze Poolse bedrijven zullen respectievelijk ongeveer €71 miljoen en € 43 miljoen ontvangen om deze muur in de komende vijf maanden neer te zetten. Aegon en Nationale Nederlanden investeren in deze bedrijven. Nationale Nederlanden bezit bijna 10% van de aandelen van Budimex en is de op een na grootste aandeelhouder. Aegon heeft kleinere aandelenbelangen in zowel Budimex als Unibep.

 

Het Europese migratiebeleid, dat zich richt op het buiten de EU houden of krijgen van vluchtelingen, kenmerkt zich onder meer door de militarisering van grenzen. Bedrijven, die hard voor dit beleid gelobbyd hebben, verdienen goed aan de miljarden euro's die de EU en haar lidstaten jaarlijks aan grensbewaking uitgeven. Dit gaat om wapenbedrijven, maar ook om bouwbedrijven die de meer dan 1000 kilometer aan muren en hekken op Europese grenzen hebben opgeworpen.

 

Woordvoerster van de picketlines op dinsdag, Roos Ykema (MiGreat), zegt: "Nationale Nederlanden en Aegon investeren in bedrijven die bijdragen aan geweld en mensenrechtenschendingen tegen vluchtelingen. Dat maakt hen medeverantwoordelijk voor de doden en het grensgeweld. Zij moeten een duidelijk signaal afgeven dat dit onacceptabel is en desinvesteren uit Budimex en Unibep." De activisten pleiten voor open grenzen, opvang en steun voor vluchtelingen en het werken aan het wegnemen van oorzaken die mensen dwingen op de vlucht te slaan.

Bron: Stop the War on Migrants