Vredesduif met olijftak in snavel.

Kindsoldaat in Guantanamo

23-10-2010 In Guantanamo zit al vanaf 2002 een arrestant, die op vijftienjarige leeftijd daarheen werd gebracht als kindsoldaat. Het is Omar Kadr, die acht jaar later op 25 oktober moet voorkomen.

 

Feitelijk was het proces al begonnen in augustus, maar Omars advocaat werd onwel en er moest een andere komen. Op advies van de nieuwe advocaat zal Omar gedeeltelijk schuld bekennen, in de hoop dat hij dan een kortere straf kan “uitonderhandelen” en dan na acht jaar voorarrest vrij komt. Omar heeft nu meer dan een derde van zijn leven in de gevangenis doorgebracht.

Omar zou naar eigen zeggen tijdens een vuurgevecht een granaat hebben gegooid naar een Amerikaanse soldaat, die daardoor werd gedood en waarbij ook gewonden vielen. Zelf raakte hij toen ernstig gewond. Terwijl hij nog op een stretcher wachtte op verpleging werd hij daar “verhoord” met een kap over zijn hoofd, bedreigd met verkrachting en blaffende honden. Een en ander is in regeringsdocumenten bevestigd die als processtuk zijn aangevoerd. Daarna werd hij volgens zijn advocaat in pijnlijke houdingen geketend, en eens, toen hij in zijn cel had geürineerd, als menselijke dweil zijn gebruikt. Ook dreigde men hem naar de beruchte martelkelders in Egypte, Syrië of Jordanië te sturen, waar de locale geheime diensten vrij spel hebben. Eenmaal in Guantanamo verklaarde de VS-justitie zijn afgedwongen verklaringen ondanks de erkende folter tot rechtsgeldig bewijsmateriaal. Bovendien weigerde zij te erkennen dat Omar Kadr minderjarig was en behandelde zij hem als een volwassen arrestant, hetgeen in strijd is met internationaal recht.

Eerst in november 2004, twee jaar na zijn arrestatie, kreeg Kadr een advocaat. Intussen zijn er documenten boven tafel gekomen waaruit blijkt dat Kadr de bewuste granaat niet heeft geworpen. De verklaringen van de aanklager dat Kadr de enige overlevende zou zijn, bleek derhalve vals en wellicht te zijn afgegeven met het doel ontlastend bewijsmateriaal achter te houden. Kadr is dus misschien onschuldig. Het komt in de VS echter vaker voor dat bekentenissen worden gedaan om een einde te maken aan een voorarrest dat langer duurt dan de verwachte straf bij een proces.

Deze berichten zijn verspreid door Human Right Watch, dat oproept Kadr vrij te laten en de procedure te stoppen, omdat anders te verwachten is dat er nog meer schandalen aan het licht zullen komen. Zoals bekend had president Obama bij zijn aantreden in 2008 beloofd dat de Guantanamogevangenis binnen één jaar zou zijn opgedoekt.+

Bron: Human Right Watch, Griekenland, 23-10-2010