Vredesduif met olijftak in snavel.

WRI: Amerika weg uit Haïti!!

2-2-2010 Op 1 februari liet War Resisters International een internationale oproep rond gaan waarin van de Verenigde Staten werd geëist een schema op te stellen waarop hun troepen, die als hulpeenheden Haïti na de aardbeving zijn binnengevallen, zich dienen terug te trekken.

 

De zelfbeschikking van het geteisterde land is door de militaire invasie opnieuw in gevaar en de schuldenlast, waaronder het na zijn zelfstandigheid gebukt gaat (wegens herstelbetalingen aan zijn oude kolonisator Frankrijk) loopt weer op.

Plaatselijke Haïtiaanse organisaties, die zelf worden overschaduwd door de “internationale hulpverlening”, zoals Haiti Action, Haitiaans Platform voor Alternatieve Ontwikkeling (PAPDA), het Nationalke Congres voor de Boerenbeweging Papaye (MPNKP), Kordinasyon Rejyonal Oganysasyon Sides (KROS), Tèt Kole Ti Peyizan Ayisyen (TK) en de boerenweging Papaye (MPP), vragen daarom. Zo ook organisaties als Artsen zonder Grenzen. Het Amerikaanse leger staat hun werkzaamheden in de weg.

Haïtianen, die vernamen dat het Amerikaanse hulpproject zou worden gecoördineerd door een oud-president, meenden dat hier niet sprake was van Bill Clinton, maar van George Walker Bush, de blunderaar tijdens de orkaan Katrina - en hebben dit dan ook aan de hand van hun ervaringen met het Amerikaanse leger daadwerkelijk bericht. Het Amerikaanse leger heeft het vliegveld en de distributie van alle goederen daarvandaan in handen. De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates heeft verklaard dat de Amerikaanse aanwezigheid een zaak van lange termijn zal worden.
Het leger, dat zich vooral laat rechtvaardigen door berichten over plundering en geweld, negeert het feit dat plaatselijke organisaties de door rampen getroffen samenlevingen van onderaf kunnen herorganiseren. WRI stelt: “De fundamentele vraag die hierbij wordt gesteld en vaak door de media over het hoofd wordt gezien is - waarom is de hulpinspanning in Haïti een militaire operatie? Rebecca Solnit heeft gedocumenteerd hoe buitengewoon groot het aandeel is van de wederzijdse hulp die na grote rampen ontstaat, en de Haïtianen bouwen op deze traditie voort. In plaats het land opnieuw te militariseren en te bezetten, zouden wij deze initiatieven moeten steunen.”

War Resisters International roept op tot actie om terugtrekking van de Amerikaanse troepen op termijn. Voor contact: kimber@warresisters.org .+

WRI: www.wri-irg.org/node/9607, 1-2-2010