Vredesduif met olijftak in snavel.

Hamas omarmt geweldloosheid

12-7-2010 Na lang IsraŽl met geweld bestreden te hebben, beginnen Hamas en Hezbollah in te zien dat geweldloze tactieken als burgerlijke ongehoorzaamheid, protestmarsen, rechtszaken en boycots wel degelijk effectief kunnen zijn.

 

De vooraanstaande Hamas-parlementariŽr Azis Dweik zei onlangs 'Als we geweld gebruiken helpen we IsraŽl aan internationale steun' en 'De Gaza-vloot heeft meer bereikt voor Gaza dan 10.000 raketten'. Dat is een ander geluid dan nog maar enkele jaren geleden. Toen vond Hamas geweldloze actie iets voor vrouwen.

Nu wijst Hamas zelfmoordaanslagen af als contra-productief en ook het afschieten van raketten op IsraŽl is gestopt. Hamas-leiders nemen nu wel deel aan protestmarsen, producten uit de IsraŽlische nederzettingen zijn verboden in de Palestijnse gebieden en er worden rechtzaken in Europese landen aangespannen tegen IsraŽlische functionarissen.

Dit alles betekent niet dat Hamas, Hezbollah en Fatah nu pacifistisch geworden zijn. Ze zien slechts in dat in hun situatie geweldloze strijd wat te bieden heeft. IsraŽl voelt zich er wel door in het nauw gedreven blijkens o.a. de uitspraak van woordvoerder Mark Regev die zei: 'Mensen gebruiken geweldloos verzet als dekmantel voor het provoceren van geweld'.+

Ontleend aan een artikel van Charles Levinson, 4-7-2010