Vredesduif met olijftak in snavel.

Steun Maikel Nabil Sanad (3)

26-8-2011 De Egyptische pacifist Maikel Nabil Sanad is donderdag in eenzame opsluiting geplaatst nadat een groep supporters die hem wilden bezoeken na twee uur wachten was weggestuurd.

 

Het was de derde dag van Sanads hongerstaking. Een ooggetuige van binnen de gevangenis vertelde de supporters dat zijn gezondheid achteruit gaat. Sanad moet een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten, opgelegd door een militaire rechtbank voor het schrijven van een blog waarin hij kritiek uitoefent op de Supreme Council of Armed Forces (SCAF) die nu als regering van Egypte optreedt.

Mensenrechtenactivisten bekritiseren de SCAF voor het gevangen nemen en voor de militaire rechtbank brengen van activisten en bloggers voor het uiten van kritiek op deze regering. Tegen uitspraken van de militaire rechtbank is geen beroep mogelijk.

De SCAF zegt de mensenrechten wel te aanvaarden maar dat ze destructieve kritiek niet zullen tolereren. De mensenrechtenactivisten schatten in dat het aantal gevangenen sinds de val van van Hosni Mubarak inmiddels meer dan tienduizend is.

De activisten hebben de gevangenis verantwoordelijk gesteld voor de gezondheid van de in hongerstaking zijnde Sanad.

Nadere informatie goo.gl/HIGVC+

Bron: WRI, 26-8-2011