Vredesduif met olijftak in snavel.

HVB: geen fregat naar Golf

6-8-2019 Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft zich in een brief gewend tot premier Rutte en Minister Blok van Buitenlandse Zaken met het dringende verzoek niet te voldoen aan de wens van de Verenigde Staten een of meer oorlogsschepen naar de Straat van Hormuz te zenden. 22 andere vredesorganisaties deden dit al eerder.

 

Het HVB voert hiertoe aan dat de huidige crisis in dit gebied is voor een belangrijk deel veroorzaakt is doordat president Trump het met Iran gesloten nucleaire akkoord (JCPOA) eenzijdig opgezegd heeft, terwijl de Europese Unie dit akkoord juist wil handhaven. En dat de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran de situatie ernstig verscherpt, tegen de bedoeling in van Nederland en de EU. Iran had zich gehouden aan het akkoord, dat is bevestigd door Internationaal Atoomenergiebureau (IAEA).

 

Er wordt verder op gewezen dat de voormalige directeur-generaal van het IAEA, Mohamed ElBaradei, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, gewaarschuwd heeft dat de huidige situatie erg lijkt op de omstandigheden vlak voordat de oorlog tegen Irak begon.

 

Volgens het HVB kan het niet op de weg van Nederland liggen de VS van dienst te zijn bij activiteiten die de spanning met Iran onnodig doen toenemen. En kunnen Nederland en de EU een positievere rol spelen door steeds weer een beroep op de Verenigde Staten te doen het akkoord met Iran alsnog te eerbiedigen.

Bron: HVB