Vredesduif met olijftak in snavel.

IKV Pax Christi

8-5-2013 Op 17 april jl. publiceerde IKV Pax Christi een persbericht waarin het oproept tot Westers militair ingrijpen in SyriŽ. Daarmee is IKV Pax Christi, voor zover ons bekend, de enige vredesorganisatie die zo'n oproep doet. Verwonderlijk is dat overigens niet, want ook in het verleden heeft IKV Pax Christi er blijk van gegeven uiteindelijk voor militaire 'oplossingen' te kiezen.

 

Tekst persbericht:

In SyriŽ is geen sprake van een burgeroorlog, maar van een oorlog tegen burgers. Dat rechtvaardigt beperkt militair ingrijpen, laat vredesorganisatie IKV Pax Christi weten.

In een policy paper Don't fail Syria pleit de organisatie voor het voorbereiden en draagvlak creŽren voor militaire ingrijpen tegen luchtaanvallen van het Syrische leger op burgers. Het pleidooi van IKV Pax Christi om westerse overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover het Syrische volk, is ingegeven door het gevaar dat niets doen tot groter lijden leidt.

Het instellen van een eventueel beperkte of "stand-off" no-fly zone en/of het bombarderen van Assad's landingsbanen zijn militaire opties die potentieel het meest effect hebben om burgers te beschermen. Want hoe lang kan de internationale gemeenschap de politieke, economische en humanitaire schade in SyriŽ nog verder laten oplopen?

Circa een derde van het land is niet meer onder controle van het Assad regime. Die bevrijde gebieden worden nog steeds gebombardeerd door het regime en dat verhindert terugkeer van normaal leven en wederopbouw. Vliegtuigen en raketten bombarderen doelgericht hulpverleners, ziekenhuizen, bakkerijen en woonwijken.

Op de vraag wie het Syrische volk vertegenwoordigt, valt volgens vredesorganisatie IKV Pax Christi maar ťťn antwoord te geven: steun de Syrische Oppositie Coalitie. Alleen deze organisatie en de groepen van het Vrije Syrische Leger, die het gezag van de Coalitie erkennen, laten blijken het belang van bescherming van burgers voorop te zetten. Het Assad regime heeft - nu het de eigen bevolking bombardeert - zijn aanspraak op de soevereiniteit over SyriŽ verspeeld. De rol van de internationale gemeenschap is om de Syrische Oppositie Coalitie te steunen om democratische en transparante instituties op te bouwen en daarnaast toe te werken naar erkenning van de coalitie in VN-verband.

Niets doen is geen optie, vindt de vredesorganisatie. In de eerste plaats voor de bevolking van SyriŽ zelf, maar de oorlog en de grote stromen vluchtelingen dreigen het Midden-Oosten te destabiliseren.

8-5-2013