Vredesduif met olijftak in snavel.

Olie op het IS-vuur

27-7-2015 In een interview met Al Jazeera English stelt oud-generaal Michael Flynn dat het Amerikaans buitenlands beleid een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Islamitische Staat (IS). Drone-operaties komen voort uit "falende strategie", en wat betreft de martelmethoden die de CIA gebruikt bij detentie en verhoor hoopt Flynn dat meer mensen verantwoordelijkheid gaan nemen.

 

Volgens Flynn, in het interview zal op 31 juli worden uitgezonden, is de militaire invasie in Irak een strategische misser geweest die sterk heeft bijgedragen aan het ontstaan van IS. "We hebben zeker olie op het vuur gegooid", zegt hij in het interviewprogramma Head to Head tegen journalist Mehdi Hasan. "Absoluut, zonder twijfel."

Sinds 9/11 bekleedde Flynn een topfunctie bij de CIA. Hij was hoofd van het Defense Intelligence Agency (DIA), de integrale inlichtingendienst van het Pentagon, totdat hij van James R. Clapper, het hoofd van de National Intelligence, ontslagen werd. Op 30 april 2014 berichtte de Washington Post dat Flynn gedwongen moest opstappen. Hij hoefde nog maar een jaar in dienst te blijven totdat hij met pensioen zou gaan.

Slappe aanpak

Na het ontslag is Flynn een felle tegenstander van Obama's buitenlands beleid geworden, mede door onvrede over Obama's slappe aanpak van IS. Dit is frappant aangezien zijn regering tot militaire acties is overgegaan in de landen Afghanistan, Pakistan, LibiŽ, Jemen, SomaliŽ, Irak en SyriŽ. Het Bureau of Investigative Journalism concludeerde in 2014 dat Obama deze landen meer heeft gebombardeerd dan zijn presidentiele voorganger Bush. "George Bush op steroÔden", grappen Washington insiders soms, schreef de Britse krant The Guardian op 2 juni 2012.

Over de drone-operaties in de regio zegt Flynn: "Wanneer je een bom vanuit een drone laat vallen... richt je meer schade aan dan dat je iets goeds doet." Op de vraag of drones terrorisme versterken in plaats van andersom, kan hij geen bevestigend antwoord geven. Maar hij zei wel: "het is een falende strategie."

Memo

De oud-generaal gaat zelf een stap verder door te stellen dat het Amerikaans buitenlands beleid een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van Islamitische Staat (IS). Drie jaar na datum geeft Flynn een reactie op een uitgelekte memo van het DIA die in augustus 2012 is verschenen. De memo voorspelt het mogelijk bestaan van een "salafistische entiteit in het oosten van SyriŽ", waar groepen Assad-tegenstanders voorstander van zullen zijn. De memo stelt verder vast dat salafisten, de Moslimbroederschap en Al Qaida in Irak de drijvende krachten zijn achter de opstand in SyriŽ.

Flynn zegt dat de Amerikaanse regering niet luisterde naar de waarschuwingen van DIA-analysten die in de memo zijn opgenomen. Sterker nog, hij denkt dat dit een opzettelijk besluit was geweest om niet te luisteren. Sinds 2006 hebben meerdere inlichtingendiensten gewaarschuwd dat oorlog in het Midden-Oosten onverbiddelijk zal leiden tot de opkomst van nieuwe terroristische groepen in de regio.

Misdragingen

In zijn actieve jaren was Flynn ook hoofd van de inlichtingendienst van de zogenaamde Joint Special Operation Command (JSOC), een geheime eenheid die, bijvoorbeeld, het Witte Huis direct rapporteert over de (dodelijke) invallen bij Afghaanse burgers die verdacht zijn van terrorisme. Volgens Flynn heeft de JSOC duizenden doden gemaakt. Een precies aantal kan hij niet geven.

Later is de JSOC verantwoordelijk gesteld voor het controversiŽle drone-programma in landen als Jemen en Somalie, meldt Al Jazeera English op donderdag 16 juli. In Irak zou de geheime eenheid er een beruchte reputatie op na hebben gehouden. In een verslagrapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben Amerikaanse militairen in 2006 misdragingen in Kamp Nama beschreven tijdens het verhoren van Irakese gevangenen. In het interview weerlegt Flynn de misdragingen van de JSOC, zegt het nieuwsstation.

CIA

Tegelijkertijd bekritiseert hij het gebruik van martelmethoden. Hij verwijst hierbij naar het rapport dat de Inlichtingencommissie van de Amerikaanse senaat in 2014 heeft geschreven over het detentie- en verhoorprogramma van de CIA. Het gebruik van martelmethoden is daar onderdeel van geworden, stelt het rapport vast. Vorig jaar veroordeelde de oud-generaal de bevindingen van dit rapport. Nu zegt hij: "Ik hoop dat meer informatie naar buiten komt zodat mensen verantwoordelijk kunnen worden gesteld."

Nadia Khannoussi

Deze bijdrage is† gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie

Bron: De Wereld Morgen