Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnen niet welkom

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke IsraŽlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de IsraŽlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.

 

Op 7 mei 2019 organiseren Combatants for Peace en Parents' Circle Family Forum, twee organisaties die gevestigd zijn in IsraŽl en werken aan dialoog, verzoening en rechtvaardige vrede voor IsraŽli's en Palestijnen, een avondvullend programma in Tel Aviv aan de vooravond van Memorial Day.

Memorial Day

Memorial Day is een dag waarop IsraŽlische slachtoffers van oorlog en terreur worden herdacht. Tijdens de ceremonie van Combatants for Peace en Parents' Circle Family Forum, komen zowel IsraŽli's als Palestijnen getuigen over het geweld dat hun familie werd aangedaan, over de pijn en de onmacht die zij ervaren door de huidige situatie in hun land(en). Onder de titel 'Sharing Sorrow, Bringing Hope' komen leden van getroffen families samen om verhalen te delen, om te luisteren naar muziek en voordrachten.

Vorige jaren werden gasten uit Palestijnse Gebieden ook geweerd tot vlak voor de start van de ceremonie. Dankzij een beroep bij het Hooggerechtshof kregen zij naderhand alsnog de toestemming om deel te nemen aan dit verzoeningsevenement. De weigering van dit jaar komt volgens bronnen van de IsraŽlische krant Haaretz rechtstreeks van premier Benjamin Netanyahu, die ook dienstdoet als minister van Defensie. Dit toont volgens Pax Christi Vlaanderen aan dat de IsraŽlische regering geen interesse heeft in vredesopbouwende initiatieven.

Verbouwereerd door weigering

De woordvoerder van Combatants for Peace formuleert het in Haaretz als volgt: "Het is spijtig te zien hoe de minister van Defensie niet enkel zijn rug keert naar activiteiten die partnerschap en vrede bevorderen, maar ook geringschattend doet ten aanzien van de getroffen families, die hun geliefden willen herdenken op een manier die een toekomstperspectief biedt."

Pax Christi, zelf een beweging voor vrede en verzoening, steunt initiatieven overal ter wereld, waarbij op een respectvolle manier wordt gewerkt aan vredesopbouw. Pax Christi Vlaanderen zal de ceremonie rechtstreeks tonen op een speciaal hiervoor ingerichte avond in Antwerpen.

Onze organisatie is verbouwereerd door de weigering om aan de Palestijnse genodigden een vergunning te geven om naar Tel Aviv te komen voor deze herdenking. Initiatieven als deze moeten de volle steun genieten van de IsraŽlische overheid. Wij hopen dat de boodschap van de ceremonie werkelijkheid mag worden: door zorgen en pijn te delen, kan er hoop komen. Zo niet, dan blijft de spiraal van geweld zegevieren.

Pax Christi Vlaanderen


Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie

Bron: De Wereld Morgen