Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽl een apartheidsregime

14-1-2021 De prominente IsraŽlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschrijft IsraŽl voortaan als een apartheidsregime. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie dinsdag publiceerde onder de titel 'Een regime van Joodse suprematie tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee: Dit is Apartheid'.

 

Het gebied 'tussen de rivier en de zee' bestaat uit IsraŽl en de door IsraŽl in 1967 bezette 'Palestijnse gebieden'. Die hadden eind jaren negentig als onderdeel van de 'tweestatenoplossing' zullen opgaan in een onafhankelijke Palestijnse staat, bestaande uit Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

IsraŽl heeft de bezetting echter nooit opgegeven. Gaza is onderworpen aan een wurgende militaire blokkade, terwijl Oost-Jerzalem en de Westoever in hoog tempo worden gekoloniseerd; IsraŽl heeft daar inmiddels circa 700 duizend kolonisten naar overgebracht.

B'Tselem wijst erop dat het volledige gebied al 53 jaar een geopolitieke eenheid vormt, onder IsraŽlische controle. De Palestijnse bevolking heeft slechts in zeer beperkte mate (in IsraŽl zelf) of zelfs helemaal geen (in bezet gebied) politieke invloed op het bewind dat haar bestaan in hoge mate bepaalt. Volgens B'Tselem kan niet langer worden gesproken van een 'democratisch' IsraŽl naast een bezet Palestina, maar dient het IsraŽlische bewind te worden aangemerkt als een apartheidsregime.

Het regime berust volgens B'Tselem op een ideologie van 'Joodse suprematie', die steeds explicieter vorm heeft gekregen. De organisatie wijst op de in 2018 door het IsraŽlische parlement aangenomen 'wet op de natiestaat', die Joden meer rechten toekent dan niet-Joden. Daarnaast kondigde de IsraŽlische regering afgelopen jaar aan de de facto annexatie van delen van de Westoever te zullen formaliseren. De formele inlijving werd onder internationale druk opgeschort, maar het proces van de facto annexatie gaat onverminderd voort.

De nieuwe positie van B'Tselem wijst op het veranderende discours ten aanzien van IsraŽl/Palestina, waaraan de teloorgang van de tweestatenoplossing, en de voortgaande IsraŽlische bezetting en kolonisering, debet zijn.

Al in 2017 publiceerde de VN-organisatie ESCWA een rapport waarin werd vastgesteld dat 'IsraŽl een apartheidsregime heeft gevestigd dat het Palestijnse volk in zijn geheel domineert'. Onder grote druk van IsraŽl en de VS werd ESCWA gedwongen het rapport in te trekken.

Download hier de volledige tekst van de rapporten van B'Tselem en ESCWA.

Bron: The Rights Forum