Vredesduif met olijftak in snavel.

Kunstenaars tegen apartheid

17-6-2021 Meer dan 16.000 kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het IsraŽlische regime van overheersing en apartheid. De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaar. Zelf ondertekenen kan nog.

 

In de oproep wordt beklemtoond dat er in IsraŽl/Palestina geen sprake is van 'een conflict tussen twee gelijkwaardige partijen'. Dit veelgebruikte en door IsraŽl en de zogenoemde internationale IsraŽl-lobby in stand gehouden beeld is 'vals en misleidend'. In werkelijkheid is er sprake van IsraŽlische overheersing, waarvan de Palestijnen op uiteenlopende wijze het slachtoffer zijn, al naar gelang hun woonplaats: als tweederangsburger in IsraŽl, als rechteloos inwoner van de bezette Westelijke Jordaanoever, bezet Oost-Jeruzalem of de belegerde Gazastrook, of als vluchteling in de diaspora. Onder verwijzing naar de dit jaar verschenen rapporten van Human Rights Watch en B'Tselem spreken de kunstenaars van 'een regime van apartheid'.

Dat regime bestaat bij de gratie van internationale steun - de kunstenaars spreken van 'medeplichtigheid'. De internationale gemeenschap laat IsraŽl al decennia straffeloos zijn gang gaan. Het land wordt opzichtig uitgezonderd van sancties, terwijl landen als Nederland bovendien een actieve bijdrage aan de IsraŽlische overheersing leveren. Nederland steunt de illegale IsraŽlische kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westoever - onder de Conventies van GenŤve en het Statuut van Rome een oorlogsmisdaad - door de kolonisten toestemming te geven hun producten op de Nederlandse markt te verkopen, en door groot zaken te doen met IsraŽls militaire industrie, die tot over de oren betrokken is bij de bezetting van Palestijns gebied en de onderdrukking van de Palestijnse bevolking.

De 16 duizend ondertekenaars doen een beroep op hun collega's en 'alle mensen met een geweten' om zich luid en duidelijk uit te spreken over het onrecht, zowel binnen hun werkkring als daarbuiten. Wees dapper en neem stelling, is hun boodschap. Ook roepen zij overheden en regeringen op sancties tegen IsraŽl te treffen en te bevorderen dat IsraŽl gedwongen wordt rekenschap af te leggen in de arena van het internationaal recht. 'Het apartheidsregime moet worden ontmanteld. Niemand is vrij zolang wij niet allen vrij zijn.'

Onder de ondertekenaars zijn zes Oscar-winnaars - Alejandro IŮŠrritu, Asif Kapadia, Holly Hunter, Jeremy Irons, Michael Moore en Susan Sarandon - en acht winaars van de Pulitzerprijs: Benjamin Moser, Hisham Matar, Richard Ford, Viet Thanh Nguyen, Tyehimba Jess, Annie Baker, Lynn Nottage en Tony Kushner. Andere bekende regisseurs, acteurs, schrijvers en muzikanten die de oproep steunen zijn Julie Christie, Thandiwe Newton, Viggo Mortensen, Alia Shawkat, Mike Leigh, Brian Eno, Angela Davis, Roger Waters, Cypress Hill, Ta-Nehisi Coates en Robert Wyatt.

Tekst van de oproep met de mogelijkheid om zelf te ondertekenen.

Bron: The Rights Forum