Vredesduif met olijftak in snavel.

Petitie van PAX

13-10-2023 Steun de oproep van PAX voor de-escalatie en roep het kabinet op om internationaal recht te verdedigen. Afgelopen zaterdag werd de wereld opgeschrikt door het geweld in IsraŽl. Burgers zijn vermoord en ontvoerd door Hamas. Vervolgens is IsraŽl een militaire aanval op Gaza gestart. De burgers in Gaza - en niet Hamas - betalen de zwaarste prijs daarvoor.

 

De radicale oorlogsretoriek van IsraŽlische ministers, waarbij de vijand wordt ontmenselijkt, leidt tot verdere escalatie en veel meer burgerdoden. Inmiddels wordt er geen water, voedsel en elektriciteit toegelaten in het gebied. Wij maken ons ernstig zorgen. Elk geweld tegen burgers moet op de sterkst mogelijke manier veroordeeld worden.

Wraak op wraak helpt niet. De internationale gemeenschap moet oproepen tot de-escalatie, geen olie op het vuur gooien.

In het verleden is herhaaldelijk gebleken dat IsraŽl grootschalig en disproportioneel geweld tegen Gaza en schendingen van internationaal recht niet schuwt. Als dat recht geschonden wordt, zullen burgers lijden in zowel IsraŽl en Palestina. Juist nu is de-escalatie broodnodig.

Helaas zien we dergelijke oproepen nauwelijks terug bij Europese leiders. Demissionair minister-president Rutte spreekt onvoorwaardelijke steun uit aan IsraŽl zonder op te roepen tot respect voor dat internationaal recht. Dat is gevaarlijk. Disproportioneel geweld en schendingen van internationaal recht mogen nooit geaccepteerd worden.

De geweldsspiraal moet nu doorbroken worden. Wij roepen daarom demissionair minister-president Rutte en daarmee het kabinet op: geef IsraŽl geen carte blanche.

Teken de petitie

Bron: PAX