17-9-2014 De 43 Israëlische militairen die niet langer willen deelnemen aan operaties in de Palestijnse bezette gebieden, riskeren sancties van het Israëlische leger. Dat meldde The New York Times afgelopen zondag 14 september.
Afgelopen week hebben de dienstweigeraars een brief opgesteld en deze overhandigd aan premier Benjamin Netanyahu en een aantal militaire gezagsdragers. De ondertekenaars zijn verschillende militaire stafleden van Unit 8200, een geheime elite-inlichtingeneenheid van het Israëlische leger.
In de brief verklaren de dienstweigeraars dat de informatie die zij moeten verzamelen, alleen dient om onschuldige Palestijnse burgers politiek te vervolgen en Palestijnen tegen elkaar op te zetten.
Chantage
Als belangrijke geheime inlichtingeneenheid onderschept Unit 8200 communicatie die via telefoon, e-mail of sociale media verloopt. Daarnaast beheert de eenheid al het militaire en diplomatieke verkeer. Maar feitelijk gaat de inlichtingeneenheid veel rigoureuzer te werk. Volgens een staflid wordt gedetailleerde informatie verzameld van persoonlijke levens, bijvoorbeeld over medische dossiers en seksleven. Deze informatie kan te allen tijde ingezet worden voor chantage tegen onschuldige Palestijnse burgers.
In verschillende bekentenissen gaven militairen anoniem uitleg over hun ethische bezwaren. Een militair kreeg "een moment van shock" bij het zien van de film The Lives of Others (2006) (beter bekend als Das Leben Der Anderen) over de tactieken van de Stasi geheime dienstpolitie in Oost-Duitsland:
"Aan de ene kant voelde ik me begaan met de slachtoffers, met de onderdrukte bevolking die zulke fundamentele rechten werden ontzegd, die ik voor lief neem.
Aan de andere kant besef ik dat ik het werk van de onderdrukker heb verricht gedurende mijn diensttijd."
Timing
Ook in interviews met de Britse krant The Guardian hebben de militairen meer uitleg gegeven over hun ethische bezwaren. Volgens hen passen de inlichtingenpraktijken beter bij repressieve regimes dan bij een democratie.
Het moment waarop de brief is uitgebracht viel samen met de jaarlijkse wereldwijde conferentie over cyberveiligheid in Tel Aviv. De gekozen timing, onmiddellijk na de laatste militaire acties in Gaza, is bijzonder ongelukkig voor de Israëlische politieke en militaire gezagdragers.
Israëlische commentators hebben verschillend gereageerd op de actie van de 43 dienstweigeraars. Het standpunt van Nahum Barnea in de krant Yedioth Ahronoth (8 september 2014) vat het goed samen. Barnea heeft de militairen "verwend, kinderachtig en egocentrisch" genoemd. Maar hij zei ook dat deze refuseniks de waarheid spreken over de "willekeur en stupiditeit van de bezetting":
"Het is makkelijk om te denken over een Iraanse nucleaire wetenschapper of een ISIS-commandant, of... Assad's leger als de vijand. Het is veel moeilijker om een vrouw in Gaza die kanker heeft te zien als de vijand."
In het verleden zijn er al meer zogeheten refuseniks naar buiten getreden - militairen die publiekelijk afstand nemen van hun functie en die de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden afkeuren. Toch bevat de brief van de voormalige Unit 8200-stafleden informatie die tot voor kort ongekend was.
Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie.
Auteur: Nadia El Khannoussi (www.dewereldmorgen.be)