Vredesduif met olijftak in snavel.

ItaliŽ: natuur militair bezet

12-7-2011 De strijd tegen de invasie van vluchtelingen uit Noord-Afrika leidt in ItaliŽ tot bezetting van het kustgebied. Op verschillende plaatsen zetten militaire politie-eenheden zonder inspraak van de bevolking radarposten neer, waartegen de bevolking in opstand komt.

 

Het gaat om de beruchte de beruchte EL/M-2226 ACSR-antimigrantenradars, geproduceerd door het IsraŽlische bedrijf Elta System, en de daarbij behorende bemanning. De krachtige detectoren werden door de Guardia di Finanza (een militaire politiedienst die afhangt van het Italiaanse ministerie van Economie en FinanciŽn, nvdv) gekocht met geld uit het Europees Buitengrenzenfonds, kaderprogramma 2007-2008, om de vluchtelingenstromen tegen te gaan. Ze zullen de infrastructuur vormen van het nieuwe "netwerk van bodemradardetectoren voor kustbewaking" (Rete di sensori radar di profonditŗ per la sorveglianza costiera), dat opgenomen zal worden in het systeem voor 'Commando, Controle, Communicatie, Computer en Informatie' (C4I) van de Italiaanse strijdkrachten om bootjes met migranten te lokaliseren en te verjagen.

Het IsraŽlische militair-industriŽle complex en het Romeinse bedrijf Almaviva (inmiddels Finsiel), die door de top van de Guardia di Finanza aangesteld werden om de uitgekozen gronden gebruiksklaar te maken en de radarmasten te installeren, hebben er vele tientallen miljoenen euro aan verdiend.

En om welke grond gaat het? De lijst van plaatsen die uitgekozen zijn om de installaties te herbergen, wordt elke dag langer. Verschillende ervan bevinden zich in beschermde gebieden (natuurreservaten, archeologische vindplaatsen) aan de Zuid-Italiaanse kust en op SardiniŽ en SiculiŽ: Op SardiniŽ moeten diverse eilanden een stuk van hun grondgebied afstaan. In Sant'Antioco loopt het radargebied door in het natuurpark van "Carbonia ed Isole Sulcitane", waar bovendien gebouwen staan die vanuit historisch-cultureel en architecturaal standpunt bijzonder interessant zijn. De installatie in Punta Foghe in Tresnuraghes komt op een terrein dat geklasseerd staat als een "gebied dat speciale bescherming vereist", onderworpen aan strenge milieuwetten, die ervoor moeten zorgen dat er opnieuw dieren in het woud kunnen leven. Desondanks heeft de regio SardiniŽ Almaviva de toestemming gegeven werken uit te voeren die 'afwijken' van de milieubeschermingsnormen.

In Capo Pecora (Fluminimaggiore) beschadigden de bulldozers de zandkust van Portixeddu, volgens Europa op ecologisch vlak een "gebied van communautair (EU-)belang". De bulldozers schraapten er de top van Murru Biancu weg, de heuvel die er boven de rotskust uittorende. In ApuliŽ (Zuid-ItaliŽ) hebben Almaviva en de Guardia di Finanza een terrein van 300 vierkante meter in het vizier, gelegen tussen de plaatsen Sciuranti en Salanare. Het terrein ligt in het natuurpark Otranto. In dit laatste geval, echter, willigde de rechtbank van Lecce de eis van het streekcomitť van de milieuvereniging Legambiente in om de installatiewerken van de radar stop te zetten. De verleende vergunningen werden dus nietig verklaard.

Op SiciliŽ is de radar op Capo Murro di Porco al verschillende maanden geleden gebouwd, in de buurt van het gemaal van de gemeente Siracusa. Dit is een gebied dat om landschappelijke en archeologische redenen een bijzonder statuut heeft, en bovendien uitzicht heeft over de kustoase van de rivier Plemmirio, die sinds 2005 beschermd wordt. Na protesten door inwoners van het gebied, pacifisten en de plaatselijke sociaal-culturele vereniging Associazione Plemmyrion, kreeg Stefania Prestigiacomo, de minister van Leefmilieu en zelf afkomstig van Siracusa, het opperbevel van de Guardia di Finanza zover te beloven "snel een alternatieve locatie te vinden om te vermijden dat een mast in een waardevol en beschermd gebied het leefmilieu vernietigt". Tot op vandaag is er echter nog niets ondernomen om de reeds gemaakte beschadigingen ongedaan te maken.+

Antonio Mazzeo in De Wereld van Morgen, 12-7-2011