Vredesduif met olijftak in snavel.

Jongerendag vredesbeweging

30-3-2018 Veel jonge mensen vragen zich weleens af: 'Wat bezielde onze ouders en grootouders, toen ze 35 jaar geleden massaal de vredesbeweging steunden?' 'Wat bewoog hen toen ze meeliepen in de grootste demonstraties die ons land gekend heeft en toen ze tonnen handtekeningen inzamelden tegen kernbewapening?' 'Wat voor tijd was dat, waarin dat mogelijk was?'

 

Die vragen en meer worden beantwoord bij een speciaal op jonge mensen gerichte evenement van de vredesbeweging in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda. Het programma is geen aaneenschakeling van saaie lezingen, maar een happening (ook een woord uit die tijd) waarbij ouderen niet alleen vertellen wat ze deden en hoe ze het deden, maar daar ook iets van laten zien. Film, muziek, spel, een tentoonstelling, discussie. Het zal er allemaal zijn.

 

Wellicht belangrijker nog, is het contact tussen de generaties. Daar zal volop gelegenheid voor zijn. We willen niet blijven steken in het staren naar een glorieus verleden, maar de lijn doortrekken naar deze tijd. Daarom zal er ook een vredesmarkt zijn, waarop jongeren laten zien hoe zij nu het vredesideaal beleven en vormgeven.

Op de Jongerendag wordt ook de nieuwe tentoonstelling 'Verhalen over vrede zonder (kern-)wapens' geopend. Deze tentoonstelling gaat over de tweede helft van de vorige eeuw, toen de bevolking te hoop liep tegen kernwapens. De tentoonstelling zal te zien zijn t/m 31 oktober.

 

Behoort u tot de jongere mensen waarover we het hadden? Kom en laat u raken door het idealisme van toen en nu.

 

Behoort u tot de ouderen? Dan is er een hele belangrijke taak voor u weggelegd. De vergrijsde vredesbeweging bereikt de jongeren nauwelijks, maar u hebt die toegang wel. U hebt kinderen, kleinkinderen, jongere familieleden en kent andere jongeren. Praat met ze, wek hun interesse en neem ze mee naar de Jongerendag. Let wel: we willen niet dat het toch een 'grijze-hoofden-middag' wordt, daarom hebben ouderen alleen toegang vergezeld van één of meer jongeren.

 

Praktische informatie
Datum: 14 april 2018
Tijd: van 13 tot 17 uur, zaal open 12.30 uur.
Plaats: Museum voor Vrede en Geweldloosheid, Turfmarkt 30, 2801 HA Gouda. Op loopafstand van het station.
Toegang: gratis
Doelgroep: Het evenement is bedoeld voor jongere mensen d.w.z. mensen die de jaren tachtig niet bewust hebben meegemaakt maar is minder geschikt voor kinderen onder de 16.
Organisatie: Vredesbeweging Pais, Museum voor Vrede en Geweldloosheid en Eirene
Aanmelden: Niet strikt nodig maar wel gewenst. www.vredesbeweging.nl; 015-785.01.37; info@vredesbeweging.nl

30-3-2018