Vredesduif met olijftak in snavel.

Journalist voor de Vrede 2016

1-6-2016 Elke twee jaar reikt het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs Journalist voor de Vrede uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en op die manier heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

 

De wereld van de (foto)journalistiek in oorlogsgebieden is er een vol twijfels en ethische vragen. En hoe doe je dat eigenlijk, foto's maken in oorlogsgebied? Fotojournalist Chris de Bode vertelt erover voorafgaand aan de prijsuitreiking. Chris de Bode werkt als fotojournalist al 20 jaar in ontwikkelingslanden en conflictgebieden en vertelt met zijn werk persoonlijke verhalen. Hij won o.a. de World Press Photo Award en de Zilveren Camera.

 

Ook Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom vertelt over zijn ervaringen in oorlogs-en crisisverslaggeving, met name vanuit het Midden Oosten. Begin 2014 verscheen zijn nieuwe boek 'Achter het Front, Mijn leven als oorlogsverslaggever' over journalistiek in oorlogs-en conflictgebieden.

 

Daarna wordt de Prijs voor de Journalist voor de Vrede 2016 uitgereikt. Zie voor kandidaten en informatie: www.humanistischvredesberaad.nl

 

Alles in de IJzaal van 14.45 tot 16.00uur op 26 juni in de Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam op het festival: www.maghetlichtaanfestival.nl

1-6-2016